Iz dimnjaka vade šut, stare tepihe i ptičja gnezda: Pune ruke posla za odžačare na početku grejne sezone

22.10.2021 | 07:15

Iz Komunalnog preduzeća "Dimničar" za 24sedam kažu da na teritoriji Beograda vode računa oko 100 hiljada korisnika

Copyright Profimedia

Pred sam početak grejne sezone i čim temperatura padne ispod 15 stepeni, većina Beograđana se seti da bi bilo dobro očistiti svoj odžak, te su jesen i zima najčešće godišnje doba kada je moguće videti odžačare na prestoničkim krovovima.

Stoga, Komunalno preduzeće "Dimničar" ovih dana prima i oko 200 poziva dnevno, a do izlaska na  teren njihovih ekipa čeka se i do dva dana. 

Profimedia
 

Pored velikog obima posla sa kojima se dimničari susreću svake sezone, problem predstavljaju i stvari koje odžačari izvlače iz dimnjaka - šut i razne vrste otpada, nekada i stari tepih, a nekada i ptičije gnezdo.

Kako bi se ovakve situacije smanjile, iz "Dimničara" za 24sedam preporučuju da se dimnjaci čiste van grejne sezone i to dva puta godišnje.
 
- Pored redovnog čišćenja, potrebno je uraditi i godišnju kontrolu ložišnih uređaja, jer čist i prekontrolisan dimnjak ne može da izazove požar niti da ugrozi zdravlje čoveka tako što će emitovati štetne gasove u prostorijama domaćinstva, dok neočišćen može - objašnjavaju iz ovog komunalnog preduzeća.

Profimedia
 

Iz "Dimničara"  za 24sedam kažu da na teritoriji Beograda vode računa oko 100 hiljada korisnika.

Kada je reč o ceni, iz ovog komunalnog preduzeća podsećaju da je ona ista poslednjih 10 godina. 

Profimedia
 

- Cena dimničarskih usluga iznosi 1,38 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, što bi za stan od 50 kvadratnih metara iznosilo oko 70 dinara mesečno, a na godišnjem nivou oko 840 dinara. Građani plaćaju kontrolu, pregled i čišćenje dimnjaka dva puta u toku godine, a ujedno i štede čišćenjem dimnjaka, jer dimničari podižu nivo energetske efikasnosti domaćinstva i do 10 posto - zaključuju iz "Dimničara".

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Ljubica Stanković