Dve nove saobraćajnice: Proširenje Fabrike kartona "Umka" donosi brojne novine

28.12.2020 | 08:09 >> 20:34

Autor: Jovana Vrećo

Kako je navedeno u Planu detaljne regulacije, cilj izrade je definisanje uslova za izgradnju objekata privrede na predmetnoj lokaciji, odnosno tehnološko unapr

Copyright Print screen / Plan detaljne regulacije / Urbanistički zavod Beograd

Na sednici Skupštine grada, poslednjoj u ovoj godini, među tačkama dnevnog reda naći se i ona koja se odnosi na Plan detaljne regulacije Fabrike kartona “Umka”.

Kako je navedeno u planu, cilj izrade je definisanje uslova za izgradnju objekata privrede na predmetnoj lokaciji, odnosno tehnološko unapređenje i proširenje postojećeg kompleksa.

To podrazumeva, navodi se dalje u planu, detaljnu procenu maksimalnih planiranih kapaciteta i proveru fizičke strukture, poštovanje uslova zaštite životne sredine, redefinisanje površina javne namene, proračun kapaciteta infrastrukture, kao i preispitivanje regulacija i profila obodnih saobraćajnica.

Kako je obuhvaćeno tim planom, u oko 44 hektara spada deo teritorije gradske opštine Čukarica, kompleks Fabrike kartona “Umka” između regulacija saobraćajnica Savska (Stari obrenovački put) i Novi obrenovački put.

Copyright Printscreen / Plan detaljne regulacije / Urbanistički zavod Beograd

Saobraćajnica NOVA1, planirana je duž severne granice Plana, po trasi lokalnog puta, i to od Novog obrenovačkog puta do nasipa za zaštitu priobalja od visokog vodostaja reke Save, a na slepom kraju saobraćajnice planira se plato za okretanje putničkih, komunalnih i manjih teretnih vozila.

Saobraćajnica NOVA2, paralelno sa Novim obrenovačkim putem, planirana je od saobraćajnice NOVA1 duž kompleksa Fabrike kartona Umka do postojeće trafo stanice, gde se na tom slepom kraju saobraćajnice planira okretnica za putnička vozila, komunalna vozila  i manja teretna vozila.

Staze, drvoredi i travne baštice

U projektnoj dokumentaciji za planirani kompleks kartonke Umka će se definisati staze za kretanje i platoi za manipulaciju, okretanje i stacioniranje teških teretnih vozila unutar kompleksa.

U funkciji pristupa teških teretnih vozila kompleksu Fabrike kartona “Umka”, planira se priključak sa saobraćajnice NOVA 2 na Novi obrenovački put.

Pročitajte još:

Takođe, u planu su i pešačke staze i biciklistička staza, kao i novi drvoredi sa travnim bašticama u regulaciji dela Novog obrenovačkog puta.

Kako je navedeno u planu, naručilac je Fabrika kartona Umka, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograd.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam