Beograd obeležava Dan oslobođenja: Memorijalni defile na Terazijama, koncert na Trgu republike (FOTO)

20.10.2021 | 09:48

Memorijalni defile počeo je formiranjem kolone Počasnog voda pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane ispred hotela "Moskva" na Terazijama

Copyright Beoinfo

Memorijalnim defileom "Pobeda sloboda", koji čine Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane i predstavnici SUBNORA-a, uz prisustvo predstavnika grada Beograda, danas je počelo obeležavanje oslobođenja Beograda od okupatora u Drugom svetskom ratu.

Memorijalni defile počeo je formiranjem kolone Počasnog voda pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane ispred hotela "Moskva" na Terazijama koja se kretala u pravcu Trga republike, a 30 pitomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

Beoinfo
 

U koloni su bili i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije (SUBNOR), koji su nosili slike svojih predaka koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Memorijalnom defileu prisustvuju zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, veliki broj predstavnika Grada i građani.

Nakon defilea, na Trgu republike počela su dva koncerta "Naše priredbe" - Leontina i prijatelji i "Drugi vek opere u Beogradu", kada će nastupiti hor, orkestar i solisti Beogradske opere, pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

 


Sve to deo je programa "Dana slobode 2021" - manifestacije u organizaciji Grada Beograda kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Lj. S.