Vakcina jedini put borbe: "Kliničke slike kod zaražene dece teže nego ranije"

15.10.2021

15:17

0

Brinu me podaci o broju zaražene dece kao čoveka, gradonačelnika, kao roditelja i kao dečijeg hirurga - rekao je Radojičić

Vakcina jedini put borbe: "Kliničke slike kod zaražene dece teže nego ranije"
Profimedia

Gradonačelnik Beograda i nekadašnji direktor Tiršove klinike Zoran Radojičić izjavio je danas da ga jako brinu podaci o broju dece obolele od korona virusa i ukazao da su kliničke slike kod njih daleko teže nego ranije.


- Brinu me podaci o broju zaražene dece kao čoveka, gradonačelnika, kao roditelja i kao dečijeg hirurga. Ono što posebno zabrinjava je zaključak da su kliničke slike obolele dece sada mnogo teže. Iz ovoga sledi da je apsolutno važno da se vakcinišemo, da je apsolutno važno da se vakcinišu deca koja imaju pridružene bolesti, koja su gojazna - rekao je Radojičić za RTS.
Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, ATA Images/Antonio Ahel
 

On je dodao da je vakcinacija jedini put borbe.

- Jednostavno ne bi ceo svet pričao o vakcinaciji dece da nisu predviđali ovakve okolnosti - naveo je Radojičić.

Istakao je da postoje dve mogućnosti - razboleti se ili se vakcinisati.

- Ako imamo tešku kliničku sliku imaćemo sigurno posledice, a ako imamo laku kliničku sliku možda ćemo imati posledice. A druga varijanta je da se vakcinišemo. Na kraju ćemo svi na jedan ili drugi način imati kontakt sa virusom, tu nema dileme, samo je pitanje svesti i momenata kada i kako ćemo to da uradimo - rekao je on.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Istakao je da je do sada prvom dozom u Beogradu vakcinisano oko 59 odsto građana, drugom dozom skoro 57 odsto.

Govoreći o kovid propusnicama navodi da se traži najracionalnije i najbolje rešenje u datim okolnostima.

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

- Kada razmišljamo o tome imamo dva ekstrema - jedna je da bude obavezna vakcinacija za sve ili za određene grupe, a na drugom kraju tog spektra, kako ga ja vidim su kovid propusnice. Ja mislim da su kovid propusnice u ovoj situaciji nešto bolja rešenja. Što se mene tiče ja sam bliži tome da treba uvesti neku formu kovid propusnica - navodi gradonačelnik.

Na pitanje da li će biti uvedene odgovara da o tome ne odlučuje samo on.

- Mi kao društvo tražimo najracionalnije i najbolje rešenje u datim okolnostima. Ja verujem da će se u datom trenutku i to verujem u optimalnom uvesti kovid propusnice - navodi Radojičić.

U Institutu za majku i dete trenutno je smešteno četvoro dece pozitivne na koronavirus, od kojih je troje na respiratorima.

U pitanju su deca od 17 i 15 godina, kao i beba od pet meseci.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug