Kinezi "bacili oko" na beogradske splavove: Hoće li opstati simboli noćnog života?

24.09.2021

08:42

0

Prema rečima Milivoja Mićka Đorđevića, agenta iz "Art nekretnine", u poslednje vreme oglasi se pune ponudama splavova, među kojima ima i zvučnih imena

Kinezi "bacili oko" na beogradske splavove: Hoće li opstati simboli noćnog života?
Copyright Beogradski splavovi, Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Splavovi, jedan od retkih simbola Beograda devedesetih koji probija sve vremenske okvire, izgleda da neće "izdržati" novu Odluku o postavljanju plutajućih objekata, ali i Kineze koji su "zagrejani" za kupovinu istih.

Naime, prema odluci koja je usvojena početkom juna, na Savi i Dunavu mogu biti postavljeni objekti samo za određene namene: ugostiteljski objekti na vodi, plovila za potrebe marine, sportskog kluba na vodi, manifestacija, splav kućice za odmor i pontoni za pristajanje plovila koja vrše prevoz putnika u domaćoj linijskoj plovidbi.

Printscreen/Google Maps
 

Takođe, plan određuje i zone za postavljane splavova, plaćanje zakupa vodnog zemljišta, obavezne legalne priključke na vodovodnu i elektro mrežu, osiguranje od požara i brojne druge uslove, a određene su i kazne.

Zbog novih pravila, ali i kada se uzme u obzir pandemija koronavirusa, neki splavovi su već dati na prodaju.

Na prodaju zvučna imena

Printscreen/Google Maps
 

Prema rečima Milivoja Mićka Đorđevića, agenta iz "Art nekretnine", u poslednje vreme oglasi se pune ponudama splavova, među kojima ima i zvučnih imena, a cene dostižu cifre veće i od pola miliona evra.

- U pitanju je splav "Lukas", koji se ne prodaje zbog nove odluke, već je vlasnik odlučio da ode u penziju, te posao nema ko da nasledi. Kada je reč o njegovoj korisnoj površini, ona iznosi 1.100 metara kvadratnih - rekao je za 24sedam Đorđević.

Naš sagovornik objašnjava da je splav "Lukas" dobra investicija.

- Da napravite taj splav trebalo bi vam milion evra, a novac koji se uloži u jedan takav objekat može da se povrati za 12 ili 13 godina. Takođe, "Lukas" u renti košta oko 5.000 evra, jer se ne sastoji samo od noćnog kluba, već se tu nalazi i restoran za svadbe na dva nivoa, i stan od 220 kvadrata - ističe on. 

Kada je reč o prodaji ostalih splavova, agent za nekretnine kaže da je moguće da je njihova prodaja porasla zbog usvojene odluke.

Cena kvadrata od 300 do 600 evra

Printscreen/Google Maps
 

Govoreći za 24sedam o ceni po kvadratu koja se kreće na beogradskim kejovima, Đorđević navodi da ona iznosi od 300 do 400 evra ili od 500 do 600. 

- Takođe, postoje i objekti čija cena kvadrata košta oko 300 evra, ali u pitanju su splavovi koji se nalaze na pontonima. To nije ista priča kao sa "Lukasom", koji je ozbiljan splav, koji, na primer, ima rusku dizalicu, te kada prođe brod on se ne drma, i šta god da se nalazi u čaši, neće se proliti - objašnjava Đorđević. 

Naš sagovornik dodaje da su po kvalitetu "Lukasu" slični i drugi splavovi poput "Kolosa" i "Kopernikusa".

Kinezi zagrejani za splavove

Agent za nekretnine napominje da dnevno ima tri poziva od Kineza za kupovinu splavova, te kaže da je moguće da je i njihova zagrejanost ubrzala i povećala kupovinu ovih plovnih objekata na beogradskim kejovima.

- Kinezi su počeli masovno da se raspituju za kupovinu splavova, većina njih želi da otvori restorane. Konkretno, zainteresovani su za lokaciju kod Ušća, a znate njih, ako nešto košta 100 oni će da daju 120 - zaključuje Đorđević. 

Na prodaju i "Pirana" 

Osim "Lukasa", pre nekoliko nedelja oglašena je prodaja još jednog kultnog beogradskog splava -  "Pirana" kod Beogradskog sajma. U oglasu se navodi da je registrovan za ugostiteljstvo sa svim dozvolama i tehničkom dokumentacijom, a cena je 110.000 evra.

"Pirana" je već menjala vlasnike, a pre sedam godina je i stradala u požaru.

Na prodaju je i poznati splav-brod "Leonardo", usidren nizvodno od Brankovog mosta, koji je otvoren sredinom devedesetih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike