Smrad kod Čukaričkog rukavca i dalje "guši": Čišćenje će potrajati dva meseca

26.11.2020

12:31 >> 12:36

0

Dokle god fekalne vode ulaze u rukavac osetiće se neprijatni miris - kaže Goran Puzović, direktor Srbijavoda, koje čiste rukavac

Smrad kod Čukaričkog rukavca i dalje "guši": Čišćenje će potrajati dva meseca
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Problem sa nesnosnim smradom u blizini Čukaričkog rukavca, koji Beograđane “guši” već skoro mesec dana, a o kojem je 24sedam već pisao, konačno bi trebalo, barem privremeno, da bude rešen. JVP “Srbijavode” započelo je u ponedeljak čišćenje, koje će trajati naredna dva meseca.

– Gušimo se danima. Ovo nije normalno, ne znam šta stvara ovakav smrad, ali je neverovatno da se ovoliko oseti grozan miris fekalija i kanalizacije – samo je jedan u moru komentara žitelja ovog dela prestonice, koji će, po svemu sudeći, još neko vreme morati da se zapušavaju noseve.

U Čukaričkom rukavcu već godinama unazad talože se velike količine đubreta, mulja i otpada, a akcije čišćenja su se sporovodile retko. Prema najavama gradskih čelnika, u narednom periodu ta situacija bi trebalo da se promeni.

Pročitajte još: Nesnosan smrad kod Ade Ciganlije: Ko to tamo (ne) čisti Čukarički rukavac?

Zagađenje voda veliki problem u Srbiji, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da više od 200 kuća, decenijama, svoju fekalnu kanalizaciju direktno izliva u Topčidersku reku, koja je, kako je ocenio, postala “otvorena kanalizacija”.

– To je neverovatno i nedopustivo. Prvo ćemo kratkotrajno rešiti problem, a onda i trajno. Počeće kontrola svih domaćinstava i privrednih subjekata koji se nalaze na reci, i svako ko svoju kanalizaciju ne tretira na način koji je rešen zakonom, biće upozoren i imaće rok da to sredi – rekao je Vesić.

Direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović navodi da će predložiti da to javno vodoprivredno preduzeće, u saradnji sa Gradom i Ministarstvom zaštite životne sredine, u toku sledeće godine uradi projekat za trajno rešavanje problema.

– Dokle god fekalne vode ulaze u rukavac osetiće se neprijatni mirisi, ali sada se urgentno rešava taj problem, kako bi ljudi u okolini mogli da žive bezbedno – rekao je Puzović.

Pročitajte još: Neprijatnom mirisu nazire se kraj: Započeto čišćenje Čukaričkog rukavca

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sonja Božović iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kaže da inspekcija još vodi postupak i da je ekipa odmah po prijavi građana izašla na teren i naložila Agenciji za zaštitu životne sredine vanredno uzorkovanje.

– Dobijeni rezultati ukazuju da se radi o organskim materijama koje se raspadaju i koje su posledica fekalnih sanitarnih voda – rekla je ona.

Božović tvrdi da inspekcije kontrolišu fabrike koje su na tom području, kao i da obilaze građane u preventivnom inspekcijskom nadzoru, te da im nalažu da tamo gde ne postoje septičke jame ugrade potrebne filtere i separatore, kako bi omogućili da voda bude čistija.

Radove na čišćenju Čukaričkog rukavca zajedno finansiraju Grad Beograd i JVP “Srbija vode”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike