Snajperisti na oprezu, zavareni šahtovi: Kako se Beograd sprema za dolazak najvećih svetskih lidera

11.09.2021

07:02 >> 09:12

0

Autor: Jovana Vrećo

Mere obezbeđenja tokom poseta moćnih svetskih zvaničnika uvek su na najvišem nivou

Snajperisti na oprezu, zavareni šahtovi: Kako se Beograd sprema za dolazak najvećih svetskih lidera
Copyright 24sedam/Profimedia/ATA Images

Zatvorene ulice, zavareni šahtovi, spuštene roletne i snajperisti na zgradama prizori su koje Beograđani mogu da vide prilikom zvaničnih poseta najmoćnijih svetskih zvaničnika. Primetno se pojača i kontrola kretanja pešaka na prometnim mestima, gde budu raspoređeni pripadnici Žandarmerije u punoj opremi.

Upravo slična atmosfera očekuje se i u ponedeljak, 13. septembra, kada u Beograd stiže nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je Srbiju poslednji put posetila 2015. godine.

Angela Merkel; Profimedia

Ko je sve posetio Srbiju?

Tokom prethodnih godina, našu zemlju posetili su svetski lideri poput Vladimira Putina, Emanuela Makrona, Si Đinpinga…, za čije su dolaske bile sprovedene posebne mere obezbeđenja.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin bio je u zvaničnoj poseti Srbiji sredinom januara 2019. godine. Tada su građani Beograda mogli da primete avione koji nadleću grad, neprobojni automobil “zver” na ulicama, stotine snajperista, ali i specijalni kofer sa nuklearnim šiframa, koji se tokom posete ruskog predsednika u svakom trenutku nalazio tik uz njega. Nije ga on nosio, već jedan od njegovih telohranitelja, ali uvek dovoljno blizu šefa ruske države. Reč je, naime, o automatizovanom sistemu kojim se kontroliše nuklearno naoružanje Rusije.

Vladimir Putin, Profimedia

Na kraju zvanične posete, dvojica predsednika obišla su Hram Svetog Save, gde ih je dočekao veliki broj građana, što je zahtevalo dodatnu proveru bezbednosti, s obzirom na to da se sve odvijalo na otvorenoj lokaciji.

Francuski predsednik Emanuel Makron boravio je u julu 2019. godine u dvodnevnoj poseti Srbiji i tada su u njegovom obezbeđenju učestvovali pripadnici francuske elitne borbene jedinice Legije stranaca.

Emanuel Makron, Profimedia

Makron je tada u srpsku prestonicu stigao sa oko 100 francuskih bezbednjaka.  Tokom njegove dvodnevne posete bilo je angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Predsednik Kine Si Đinping bio je poslednji put u zvaničnoj poseti Srbiji u junu pre pet godina.

Si Đinping, Profimedia

Mere obezbeđenja su tokom njegove posete bile na najvišem nivou, a u pojedinim ulicama prestonice saobraćaj i kretanje pešaka bili su povremeno obustavljani.

AP Photo/Darko Vojinovic

Najvažniji bezbednosna procena i protokol

Posete državnika najvišeg ranga uređuju se ponekad i nekoliko meseci pre njihovog dolaska, a na osnovu dokumenta podrazumeva bezbednosnu procenu ugroženosti tog lica i te same procene, objašnjava za 24sedam Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

– To je putokaz kako ćete vi, kao domaćin, odnosno Republika Srbija, odrediti broj policajca i drugih službenika bezbednosti, ali i koje kontramere ćete preduzeti, po pitanju minsko-eksplozivnih sredstava, kontrasnajperske odbrane, uređenja trasa kretanja, provera lica koja žive na trasi kretanja, ukoliko je to neki javni objekat – navodi on.

Zavareni šahtovi

Profimedia

Takođe, kako bi se onemogućilo kretanje i izlazak lica, sve one tačke koje nisu pod permanentnom vizuelnom kontrolom ograničavaju se sa stanovišta pristupa trećih lica, i upravo zato budu zavareni šahtovi na gradskim ulicama.

S druge strane, kako dodaje, ako se poseta održava u naseljenom delu, izriču se posebne mere.

–  To je mera spuštanja roletni, zbog te snajperske zaštite, plus obaveštajno-bezbednosna komponenta koja prikuplja saznanja o licima, organizacijama i njihovim operativnim sposobnostima da ugroze štićenu ličnost – kaže Obradović.

ATA Images

Pri posetama moćnih svetskih lidera, uvek se uspostavljaju zone prvog, drugog i trećeg prioriteta.

– To bi značilo da se u prvom kreću lica bezbedonosno proverena od strane nadležnih službi. Tako se gradiraju zone, sve do one gde se nalaze ograde ili saobraćajac koji sprečava prolaz drugih vozila, i to nije zona namenjena za direktnu odbranu u slučaju napada, već je to neka tercijarna zona, koja kanališe kretanje ostalih lica i vozila – objašnjava naš sagovornik.

“Tesna saradnja”

Ističe da u konkretnom slučaju posete nemačke kancelarke Angele Merkel srpske službe bezbednosti komuniciraju sa onima iz Savezne Republike Nemačke, te da se, u odnosu na to, određuje broj policajaca, prema najvišim standardima, a u skladu sa bezbednosnim protokolom i primenom taktičkog poretka.

Antonio Ahel/ATAImages

– Postoje razne grupacije lica koje mogu napasti svetske državnike na trećim teritorijama. Upravo zbog toga postoji tesna saradnja kada se govori o samim lokacijama kretanja, ali i o protokolu posete. Tako se odlučuje da li će biti totalno zatvaranje saobraćaja, ograničavanje kretanja pešaka, a sve se to radi na osnovu dve procene – jednu izrađuju srpski, a drugu organi zaduženi za bezbednost – zaključuje Obradović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike