Beograd se razvija: Skupština grada usvojila odluke neophodne za infrastrukturne projekte

30.11.2020 | 12:31 >> 12:55

Autor: J. Vrećo

Donet plan za Blok 42, kojim se daje konačni izgled budućeg kompleksa autobuske stanice, Blok 18a i 69, koji podrazumeva saobraćajno rešenje i investicije,

Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Grad Beograd se razvija, i zato mogu da kažem da je prva i najvaznija odluka upravo ona o izgradnji autobuske stanice, posle toliko godina – istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada.

On je naglasio da svaki infrastrukturni projekat pomaže da se prestonica razvija i najavio da će u januaru obelodaniti podatke o trošenju budžeta, koliko novca odlazi na socijalu, komunalne poslove…

Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić istakao je da se danas pred odbornicima nalaze sedam planova detaljne regulacije i sedam odluka o izradama planova, s ciljem da se cela teritorija grada prekrije planovima detaljne regulacije, što je preduslov za ravnomerni razvoj prestonice.

On je takođe spomenuo i izmenu i dopunu plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, koja je u fazi realizacije i čije će izmene dati konačan izgled buduće stanice, jedne od najsavremenijih i najfunkcionalnijih na Balkanskom poluostrvu.

– Takođe, Predlog plana detaljne regulacije dela blokova 18a i 69 na Novom Beogradu doprineće saobraćajnom razrešenju te teritorije i omogućiti nove investicije. Reč je o velikoj gradskoj površini koja nije urbanizovana, od mosta Gazela do Ulice Jurija Gagarina – podsetio je Stojčić, spomenuvši i Predlog plana detaljne regulacije za naselje Veliko selo, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije bloka između Požeške, Kijevske, Nikolaja Gogolja i Valjevske ulice u opštini Čukarica.

Stojčić je podsetio da će novom odlukom ta građevinska površina posle protesta građana biti vraćena u zelenu površinu.

Potom je usvojena odluka kojom se zvezdarska ulica Kneza Trpimira preimenuje u Ulicu Milutina Čolića, novinara, književnog kritičara i publiciste, jednog od osnivača Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Pročitajte još: Predloge za budžet poslalo 10.046 građana i udruženja građana

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova Andrea Radulović rekla je da Grad Beograd brine o ličnostima koje su nesebičnim zalaganjem doprinele razvoju prestonice.

Navela je da je politika Grada da sačuva sećanje na ljude koji su svojim darom, znanjem i ljubavlju dali Beogradu mnogo.

Predlozi odluka o dodeli nazivu ulica Aleksandra Tijanića, Bogdana Tirnanića, Miroslava Radojičića, Predraga Milojevića, Briselska ulica, Ulica Milana Vukosa, Dragana Sakana i Dinka Tucakovića, naći će se na sednici gradskog parlamenta u decembru.

Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Na današnjoj sednici odbornici su u skraćenom postupku usvojili više rešenja o razrešenju i imenovanju v. d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, kao i predloge rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd. Takođe su usvojeni i predlozi rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih škola na teritoriji grada Beograda.

Sednica je počela usvajanjem Dnevnog reda, a potom je konstatovan prestanak mandata troje odbornika iz redova poslaničke grupe SNS: Vladimira Pavlovića, Vladimira Obradovića i Nataše Nikolić.

Odmah potom, potvrđeni su mandati odbornicima koji su ih nasledili – Ivanu Cvetanoviću, Miši Kovačeviću i Milivoju Mijailoviću, takođe sa liste SNS.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam