Uskoro u pogonu: Tri postrojenja počinju sa radom na deponiji Vinča (FOTO)

07.02.2021

12:56

0

Autor: Jovana Vrećo

Svakodnevno se, na tu deponiju, isporuči oko 1.500 tona otpada, što je više od 500.000 tona na godišnjem nivou

Uskoro u pogonu: Tri postrojenja počinju sa radom na deponiji Vinča (FOTO)
Tanjug/ Sava Radovanović

Više od 500.000 tona otpada na godišnjem nivou dopremi se na deponiju u Vinči, gde su u toku radovi na izgradnji novih postrojenja koja će omogućiti savremeni sistem upravljanja otpadom, a u firmi “Beo čista energija” kažu da radovi napreduju vrlo dobro i najavljuju da će u narednih nekoliko meseci početi da rade tri postrojenja.

U pitanju su nova sanitarna deponija za odlaganje komunalnog otpada, postrojenje za preradu procednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja, kaže za Tanjug direktor tog preduzeća Filip Til.

On je podsetio da se na gradilištu u Vinči grade i postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa.

Radovi u Vinči, koja se smatra jednom od najneuređenijih deponija u Evropi, počeli su 2019. godine, a Til ističe da napreduju vrlo dobro, uprkos pandemiji koronavirusa.

Reč je o projektu javno-privatnog partnerstva upravljanja otpadom, vrednom 370 miliona evra, koji sa Gradom Beogradom realizuje “Beo čista energija” – preduzeće za posebne namene koje su osnovali francuska kompanija “Suez”, japanska “Itoču korporacija” i investicioni fond “Margerite”.

– U Srbiji je ovo najveći projekat javno-privatnog partnerstva koji se realizuje i jedna od najvećih investicija u oblasti zaštite životne sredine – istakao je Til.

Naveo je da je na gradilištu u Vinči trenutno angažovano oko 600 radnika, a da će ih u narednim nedeljama biti i do 800, te da će, kada sva postrojenja budu završena i puštena u rad, tu posao dobiti oko 120 radnika.

Pročitajte još:

Na deponiju u Vinči svakodnevno se, kaže, isporuči oko 1.500 tona otpada, što je više od 500.000 tona na godišnjem nivou.

– To su ogromne količine – kaže Til i navodi da je nova sanitarna deponija osmišljena tako da može da primi sav taj otpad, dok ne bude završeno postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada.

Kako je dodao, kada to postrojenje bude pušteno u rad, moći će da se primi i deponuje količina otpada za narednih 25 godina.

“Beo čista energija” i Grad Beograd potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu 29. septembra 2017. godine, po kojem to preduzeće treba da u Vinči sanira i zatvori postojeću deponiju, izgradi nove objekte i upravlja njima 25 godina.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti