Grocka, Sopot i Mladenovac dobijaju stabilno vodosnabdevanje

08.02.2021

10:53 >> 12:36

0

Autor: Jovana Vrećo

Zamenik gradonačelnika istakao je da je izgradnja regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za Grad

Grocka, Sopot i Mladenovac dobijaju stabilno vodosnabdevanje
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac u blizini naselja Vrčin, u opštini Grocka.

Vesić je istakao da je izgradnja regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd.

– Opština Grocka je jedna od retkih u Srbiji koja nema stabilno snabdevanje pijaćom vodom. Naš posao je da rešimo taj problem. Kada je 2013. godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rešila da obnovi ovaj projekat, radovi su bili zaustavljeni kod Zučke kapije. U narednih nekoliko godina Grad Beograd ulaže više od 50 miliona evra i gradi više od 60 kilometara vodovodne mreže – naveo je Vesić.

Na taj način će prvo Grocka, a potom Sopot i Mladenovac dobiti stabilno vodosnabdevanje, najavio je zamenik gradonačelnika.

Beoinfo

– Na lokaciji na kojoj se trenutno nalazimo, u blizini auto-puta, radi se oko 400 metara vodovodne mreže koja će biti spojena sa već izgrađenim delom i nastavljena na 5,5 kilometara mreže koja vodi prema „Ikei” – precizirao je Vesić.

On je dodao da JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” u ovom trenutku radi na izgradnji vodovoda u naselju Leštane.

Beoinfo

– Raspisan je tender za izgradnju vodovodne mreže u Ritopeku, pa će do novembra čitav stari deo tog naselja, kao i delovi novog biti pokriveni vodovodnom mrežom. Istovremeno raspisujemo tender za izgradnju vodovodne mreže u višim delovima Ritopeka, a dužina kompletne mreže u tom naselju iznosi oko 15 kilometara. Prva faza podrazumeva izgradnju oko sedam, a druga oko osam kilometara. U februaru će biti raspisan tender za izgradnju odvojaka vodovodne mreže prema Grockoj i Vrčinu. Tu će biti postavljeno oko 18 kilometara vodovodne mreže, šest rezervoara i tri crpne stanice. Trebalo bi da radovi traju oko devet meseci, što znači da će Grocka i Vrčin imati stabilno vodosnabdevanje do marta 2022. godine – poručio je Vesić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, šesta etapa izgradnje regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac je pripajanje na vodovodnu mrežu naselja Umčari, Pudarci, Kamendol i Dražanj.

– Ta sela nemaju vodu, tender će biti raspisan u julu a radovi će trajati 18 meseci. Do 2023. godine biće urađeno oko 19 kilometara vodovodne mreže. U okviru poslednje faze biće završen rezervoar u Mladenovcu. To je zaista civilizacijska stvar jer će čitav ovaj deo grada koji je bio zapostavljen, konačno dobiti vodu. Time ćemo pokazati da su za nas svi Beograđani jednako važni, bez obzira na to da li žive u Vinči, Dražnju, Sopotu ili na Terazijama. Srećan sam jer Grad Beograd konačno ima dovoljno novca da završi projekte koji su planirani decenijama unazad. Tokom poslednjih godina mnogo se ulaže u opštinu Grocka, što ne znači da je dovoljno, ali ćemo zajedničkim radom sigurno uspeti da rešimo mnoge probleme – istakao je Vesić.

Beoinfo

Prema rečima Vesića do kraja godine i u Obrenovcu svaka kuća će imati priključak na vodovod i zbog čega je ponosan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike