MOJ BEOGRAD Nele Karajlić: Pamtim uzbuđenje kada sam kao klinac izašao na scenu SKC-a

21.03.2021

18:15 >> 18:21

0

Autor: Jovana Vrećo

Muzičar i pisac Nenad Janković za 24sedam opisuje koliko za njega znači ovaj grad i kakve ga uspomene za njega vežu

MOJ BEOGRAD Nele Karajlić: Pamtim uzbuđenje kada sam kao klinac izašao na scenu SKC-a
Copyright ATA Images/ Stefan Tomašević

Muzičar i pisac Nenad Janković, poznatiji kao doktor Nele Karajlić, za 24sedam, otkriva koja pesma mu prva padne na pamet kada pomisli na Beograd, koje mesto u prestonici je za bend “Zabranjeno pušenje” i njegovu generaciju bilo “najvažnije na svetu” , ali i šta je za njega zaštitni znak ovog grada.

“Mislim da je istorija to što Beograd odvaja od drugih velikih gradova, da je to njegov zaštitni znak. To je grad sa najuzbudljivijom prošlošću u Evropi, pa i šire. Apsolutni je rekorder po broju promenjenih gospodara i jedini grad na svetu koji je u dvadesetom veku – pet puta bombardovan. To je verovatno cena njegovog savršenog položaja, mesta na kome se spajaju dve reke, ali i mesta na kome se spajaju i dva sveta.

U Beogradu je Istok ušao iza leđa Zapadu i obrnuto. Ta me je istorija i inspirisala da pišem triologiju o jednoj kući na Dorćolu čija je adresa Solunska 28.

Pesma koja mi prva padne na pamet kada pomislim na ovaj grad je “April u Beogradu”. To je remek delo! Ta pesma, ne samo da je opevala jedan grad i jedno vreme, već je postala i jedan od simbola popularne kulture u velikoj Jugoslaviji.

Mojoj generaciji najvažnije mesto na svetu bio je Studentski kulturni centar (SKC). Sećam se kad smo prvi put nastupili na tom “svetom mestu”. Bilo je to u jesen 1984. godine. Uzbuđenje koje sam imao dve decenije kasnije, kada sam svirao u pariskoj “Olimpiji” ili u njujorškom “Linkoln centru”, nije bilo ni do kolena uzbuđenju koje sam imao kada sam kao klinac izašao na scenu SKC-a.

ATA Images/ Antonio Ahel

Svako ko kroči u ovaj grad mora da se spusti na reke i da pokuša da zamisli kojom su brzinom vekovi brodili Savom i Dunavom. Da pokuša da shvati kakav je strateški položaj ovoga grada, kolika je to nagrada, ali i kolika je to kazna. Onda idemo u “Walter” na ćevape.

Pročitajte još:

Najveća razlika današnjeg Beograda u odnosu na onaj pre 20 godina, jeste u šarenilu koje ga danas krasi. Beograd je grad koji prima svakoga, koji širi ruke prema pridošlicama, a one, po nekoj definiciji, mu poklanjaju svoj deo prtljaga koji vucaraju sa sobom, prilagođavajući se životu u velegradu.

Kada sam ja prvi put došao kod tetke na Dunav stanicu, šezdeset i neke, Beograd je imao manje od pola miliona stanovnika. Danas ima četiri puta više. Znači, gostoljubiv je!”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike