Mitićeva rupa u magli: Grad najavio izgradnju, iako postoje i drugi vlasnici placa

25.03.2021

13:50 >> 09:14

0

Građani se pitaju kako je već u toku izrada Plana detaljne regulacije, kada nema saglasnosti stanara ovog dela Vračara, a u procesu restitucije su dva dela p

Mitićeva rupa u magli: Grad najavio izgradnju, iako postoje i drugi vlasnici placa
Copyright Facebook

Pompezno najavljena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru Mitićeve rupe, kod Slavije, za sada je, ipak – u magli. Jer, Grad i ne raspolaže čitavom površinom predviđenom za gradnju.

U gradskoj opštini Vračar danas je održan sastanak povodom predstavljanja izrade Plana detaljne regulacije za to područje, između ulica Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića.

Sastanku su prisustvovali građani Vračara, aktivisti Inicijative “Ne davimo Beograd” i čelnici ove gradske opštine.

Milan Nedeljković Tanjug/Tanja Valić

Prema rečima predsednika opštine Milana Nedeljkovića, građani Vračara su u prvom planu i “saslušaće se svaki predlog i sugestija”.

– Građani Vračara treba da postave pitanje. Sva udruženja ćemo da primimo, ovo je početak naše diskusije – poručio je Nedeljković.

S druge strane, aktivisti smatraju da su se zvaničnici ove opštine Vračaraca setili tek posle velikog nezadovoljstva građana i pokrenute peticije da se sačuva park.

Takođe, građani se pitaju kako je već u toku izrada Plana detaljne regulacije, kada saglasnost svih stanara ovog dela Vračara nadležni nisu dobili, kao i kako je moguće da se se unapred saopštava koji će radovi biti izvedeni i kako će izgledati čitav blok između četiri ulice, kada za delove te površine i dalje traju imovinsko-pravni postupci pred Agencijom za restituciju.

Direktorka Urbanističkog zavoda Vesna Tahova navela je da je u toku izrada javnog uvida koji služi da se stanari upoznaju sa teritorijom na kojoj se radi PDR.

Vesna Tahov Tanjug/Tanja Valić

– To je trenutak kada se obraćamo svim institucijama i kada zainteresovani građani daju svoje predloge i sugestije. Naše rešenje koje smo mi predstavili u ranom javnom uvidu je konkursno rešenje iz 2005. godine, koje je dalo uređenje ne samo ovog bloka, već čitavog bloka na Slaviji. Po tom konkursnom rešenju, planirano je da 50 odsto zauzima zelena površina, a na 50 odsto daje se mogućnost da se planira neka gradnja – ukazala je Tahov.

Kome pripada Mitićeva rupa?

Tanjug/Tanja Valić

Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i postupaka koji se vode pred Agencijom za restituciju, Mitićeva rupa je godinama odolevala brojnim investitorima.

U periodu od 1946. do 80-ih godina prošlog veka bilo je oko 26 pokušaja da se na ovoj lokaciji sagradi neki objekat.

Najviše pažnje je izazvalo polaganje kamena temeljca za veliki poslovni kompleks koji je planirala da gradi Dafina Milanović. Od toga se, ubrzo, odustalo, pa je lokacija godinama služila kao mini-deponija i ruglo u srcu grada.

Facebook

Pitanje prodaje zemljišta ponovo je pokrenuto 2000., ali je i taj pokušaj završen. Nedugo potom, gradske vlasti su 15 parcela objedinile u jednu, a prostor preuredile u park. Međutim, kako to nije urađeno u skladu sa zakonom, trećina zemljišta vraćena je vlasnicima koji su se tu uknjižili.

– Polovina parcele pripada Gradu, a pred Agencijom za restituciju vodi se više postupaka za vraćanje oduzete imovine. Do danas su doneta dva pravosnažna rešenja kojima su zakonskim naslednicima vraćeni delovi ove katastarske parcele, jednom 483 metra kvadrata, a drugom 18 ari – navode nadležni.

Pročitajte još

Agencija za restituciju odbila je dva rešenja, a u toku su postupci za još četiri, za koja će, po pribavljanju odgovarajućih dokaza, biti doneta zvanična odluka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike