Otrovi širom grada: Opet kruže upozorenja za vlasnike pasa, posebno opasni roze i žuti prah

01.04.2021 | 17:19 >> 07:21

Autor: Jovana Vrećo

Direktor JKP Veterina Beograd Budimir Grubić potvrđuje za 24sedam da imaju informacije o bačenom otrovu, ali da, za sada, leševa nema

Copyright Profimedia

Od Sremčice, preko Banovog brda, pa do novobeogradskih blokova, zabeleženi su slučajevi bačenih otrova nasred gradskih ulica, opasnih po životinje, ali i ljude, a naročito decu, i to su najčešće u pitanju roze i žuti prah.

Na društvenim mrežama građani upozoravaju da se otrov pojavio u naselju Stepe Stepanovića, zatim na Banovom brdu kod škole Josif Pančić, kao i u Sremčici, ali i na Novom Beogradu. Za sada se, međutim, ne zna da li su trovači “pikirali” određene životinje ili je reč o nasumičnom trovanju.

Direktor JKP “Veterina Beograd” dr Budimir Grubić potvrđuje za 24sedam da imaju informacije o bačenom otrovu po gradu, ali da, za sada, leševa nema.

Ipak, dodaje da su pre nekoliko dana imali prijavu sumnje na trovanje u Grockoj.

Teško dokazivo

Iako su otrovi nađeni u više beogradskih opština, veliki problem predstavlja to što se ovo krivično delo teško dokazuje, jer počinioce gotovo nikad ne uhvate baš u trenutku postavljanja otrova. na javnoj površini.

– Ekipe su izašle na teren i pokupile tri leša psa, za koje se sumnjalo da su otrovani. Leševi su potom odvezeni na Veterinarski fakultet gde se obavlja autopsija, Ako se sumnja potvrdi, delovi tkiva u kojima se smatra da se nalazi otrov šalju se na VMA, gde se radi toksikološka analiza, kojom se dobija potvrda da li se radi o trovanju, kao i koji je otrov u pitanju – kaže dr Grubić.

Posted by BACEN OTROV – Beograd on Понедељак, 29. март 2021.

Šest leševa u Sremčici

Sudeći prema fotografijama iz Sremčice, u tom naselju nepoznate osobe koriste drugačiji  “metod trovanja” – odnosno u meso ubace otrovnu susptancu, najverovatnije, kako bi na taj način lakše primamili životinju.

– Pronašao sam dva parčeta nekog nazovi kulena, punjena nečim zelenim – napisao je jedan sugrađanin u grupi “Bačen otrov – Beograd”, na Fejsbuku.

Copyright Printscreen/ Facebook

Da je bilo prijave trovanja u Sremčici, ali nešto ranije, u februaru, potvrdio je i dr Grubić.

– Ekipe su odmah po prijavi izašle na teren. Pronađeno je šest leševa pasa – naveo je naš sagovornik.

Razorni žuti i roze prah

Naš sagovornik objašnjava da te nepoznate osobe najčešće koriste roze i žuti prah, što pokazuju i naknadno urađene toksikološke analize, koji ukoliko uđu u organizam životinje imaju različita, ali svakako razorna dejstva.

– Roze prah je dikumarol, kumulativni otrov, koji ima odloženo dejstvo i koji ne daje akutnu sliku. Kod životinje dovodi do difuznog unutrašnjeg krvarenja, gde životinja posle izvesnog vremena iskrvari sama od sebe – objašnjava doktor Grubić.

S druge strane, tu je i žuti prah, kreozan, koji je zabranjen kako kod nas, tako i u Evropskoj uniji, pa je upitno i kako uopšte osoba dolazi do njega.

– Žuti prah izaziva stravično podizanje temeprature i razara želudac, što značajno ubrzava proces uginuća životinje – kaže on i dodaje da dugo vremena potvrde trovanjem ovim otrovom nije bilo.

Pre tri godine u Mladenovcu je od kreozana stradalo čak 25 pasa. Tada su od otrova, koji su postavile nepoznate osobe, uginuli i vlasnički psi, kao i lutalice.

Ključna je prijava

Direktor “Veterine” naglašava da je kada odvete navodno otrovanog psa kod doktora veterine, njegova obaveza da pruži prvu pomoć, ustanovi da je trovanje, a potom se obaveštavaju nadležni organi.

– Neophodno je slučaj prijaviti kako se to ne bi desilo i drugim psima na istom mestu – ističe Grubić.

Pročitajte još:

Ukazuje da je posebno uznemirujuće to da određeni otrovi za pse mogu imati i pogubno dejstvo po decu i ljude.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI: