Položeni venci u znak sećanja na žrtve: "6. april predstavlja početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima"

06.04.2021 | 12:13 >> 13:58

Autor: Lj. Stanković

Bez objave rata, bombardovan je naš grad. Uništeno je više od 600 zgrada, porušeno i dodatno uništeno skoro dve hiljade objekata, a živote je izgubilo oko

Copyright Beoinfo

U znak sećanja i počasti stradalima u bombardovanju Beograda 1941. na Novom groblju danas su položili vence zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici ambasada i udruženja koji neguju tradiciju i sećanje na žrtve šestoaprilskog bombardovanja i heroje Drugog svetskog rata.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je 6. april 1941. godine jedan od najtužnijih događaja u istoriji Beograda jer je tada, bez objave rata, bombardovan naš grad. Uništeno je više od 600 zgrada, porušeno i dodatno uništeno skoro dve hiljade objekata, a živote je izgubilo oko 2.700 ljudi. Ni danas se ne zna tačan broj mrtvih i sva njihova imena.

Copyright Beoinfo

– Zaustavljen je napredak grada koji se razvijao tridesetih godina prošlog veka. Vraćeni smo unazad nekoliko decenija, ako ne i vek. Pogođena su i dva skloništa kod Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku, bombardovana je Crkva Svetog Aleksandra Nevskog, uništena je Narodna biblioteka, a teško je oštećeno Narodno pozorište. Dovedeno je u pitanje sve ono što je predstavljalo našu kulturu i razvoj u Beogradu – rekao je Vesić.

Copyright Beoinfo

Istakao je da je po završetku Drugog svetskog rata na suđenjima u Nirnbergu i Beogradu utvrđeno da je napad na Beograd bio političko-teroristički akt.

Copyright Beoinfo

Darija Kisić Tepavčević je navela da bombardovanje Beograda predstavlja “početak bezumlja Drugog svetskog rata na ovim prostorima”, kada su izgubljeni brojni ljudski životi, uništena materijalna dobra, istorijsko i kulturno nasleđe.

Ona je dodala da je Srbija deo demokratskog sveta zasnovanog na principima i idealima antifašizma, ravnopravnosti, napretka, građanskih prava i sloboda.

Gradonačelnik položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda

Copyright Beoinfo

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić danas je položio venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda.

– Beograd obeležava osam decenija od šestoaprilskog bombardovanja. Osamdeset godina kasnije podsećamo se dana kada je naš grad razoren. Bez objave rata Kraljevini Jugoslaviji, u rano jutro tog 6. aprila 1941. godine, Beograđane je probudio zvuk aviona nacističke Nemačke, a potom su odjeknule i detonacije bombi. Gubici koje je naš grad tog dana pretrpeo su nemerljivi. Procenjuje se da je poginulo čak do četiri hiljade ljudi, sa zemljom su sravnjene mnoge zgrade, a zauvek smo izgubili i kulturno blago od neprocenjivog značaja – rekao je Radojičić.

Vence su uz najviše počasti položili i ministar odbrane Nebojša Stefanović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i brojni poštovaoci.

Venac položen i na fontani “Vrelo života”

Copyright Beoinfo

Član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je danas vence na fontani “Vrelo života” ispred Palate “Beograd” i potom na spomen-obeležja u Karađorđevom parku.

– Danas se navršava osamdeset godina od ovog stravičnog događaja. Žrtava je bilo mnogo i nadam se da se nikada nešto slično neće ponoviti. Ne smemo zaboraviti sve one civile, ali ni borce heroje koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi. U Drugom svetskom ratu poginulo je oko 1,7 miliona stanovnika Jugoslavije, a samo u bombardovanju Beograda 1941. više hiljada ljudi. Okupili smo se sada da položimo vence u znak sećanja na sve njih – istakao je Jestratijević.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam