Grad za kompletno otvaranje kafića, struka se pita šta je bitnije - zdravlje ili ekonomija

21.04.2021

17:40 >> 19:30

0

Epidemiolog Zoran Radovanović za 24sedam kaže da je još uvek prerano da se ide liberalnije sa popuštanjem mera

Grad za kompletno otvaranje kafića, struka se pita šta je bitnije - zdravlje ili ekonomija
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović/Printscreen/Beoinfo

“Nalazimo se u periodu u kojem je još uvek prerano da se ide liberalnije sa popuštanjem mera”, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za 24sedam povodom izjave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da očekuje od Kriznog štaba da donese odluku da se u Beogradu potpuno otvore ugostiteljski objekti i radnje.

Iako je u Beogradu zabeležen pad broja novozaraženih i svakodnevni porast broja vakcinisanih građana, situacija s koronavirusom je i dalje nepovoljna – bolnice su pune, a više od 200 pacijenata je na respiratoru.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema rečima epidemiologa Radovanovića, medicinski i nemedicinski deo Kriznog štaba pokušavaju da nađu balans između zdravlja i ekonomije, ali jedna stvar je uvek bitnija.

– Zdravlje je uvek bitnije, jer ako brinete o ekonomiji, nećete uspeti da sačuvate ljude – kaže Radovanović.

Po njegovom mišljenju, u narednom periodu ne bi trebalo kompletno otvarati kafiće i restorane, jer kako ističe, još uvek je prerano da se ide liberalnije sa popuštanjem mera.

Printscreen/Youtube, TV Most Novi Sad

Dodaje da kada je doneta mera otvaranja bašta ugostiteljskih objekata, članovi Kriznog štaba su se nadali lepšem vremenu.

– Međutim, loše vreme će biti do kraja aprila, zbog čega su ugostitelji nezadovoljni, jer je mali broj građana u kafićima, a s druge strane besni su i medicinari, koji traže strože mere – podvlači on.

Epidemiolog Radovanović zaključuje da medicinski deo i nemedicinski deo Kriznog štaba moraju postupati sinhrono, kao i da moraju imati projekcije za svaku donetu meru, tj. kakve će rezultate one doneti.

Tanjug/Strahinja Aćimović

O vraćanju života u “normalu” nedavno je govorio i sociolog dr Neven Cvetićanin, koji je za 24sedam rekao da je potrebna objektivna procena situacije u vezi s virusom u našem društvu i državi.

– Treba doneti mudru i razboritu odluku, koja će sa jedne strane da uzme u obzir objektivnu opasnost od širenja virusa, a sa druge strane i potrebu stanovništva da se na nekin način polako vrati u normalan život. Sa sociološke strane, možemo reći da treba naći pravu meru između potrebe da se virus i dalje drži pod kontrolom i potrebe stanovništva da se malo opusti – istakao je Cvetićanin.

Pročitajte još

“Obezbediti egzistenciju za 40.000 ljudi”

Zamenik gradonačelnika je danas rekao da je važno da Beograd radi i da se tako obezbedi egzistencija za 40.000 ljudi koji rade u ugostiteljstvu.

Takođe, ocenio je da je vreme da se usvoje i protokoli, iza kojih treba da stoji Zavod za javno zdravlje, o načinima organizacija svadbi, manjih proslava, koncerata, seminara i kongresa.

– Beograd je potpuno spreman za to da, po epidemiloškim merama, budu održani i Birfest, i Bemus, i Bitef, i Džez festival, i organizovan doček Nove godine. Najbolji smo u vakcinaciji – to je način da se vratimo normalnom životu – podvukao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike