Vesić: Očekujem da Krizni štab vrednuje odličan tempo vakcinacije u prestonici

28.04.2021

09:51 >> 09:41

0

Autor: J. V.

Zamenik gradoančelnika je naglasio da uspeh vakcinacije znači tesnu saradnju zdravstvenog sistema, lokalne samouprave i državnih organa

Vesić: Očekujem da Krizni štab vrednuje odličan tempo vakcinacije u prestonici
TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/bs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da očekuje da će na današnjoj sednici Kriznog štaba biti posebno vrednovana dobra epidemiološka situacija i tempo vakcinacije u prestonici i da će makar Beograd biti nagrađen u smislu donošenja nekih mera, ako već ne mogu drugi gradovi i lokalne samouprave.

On je gostujući na TV Pink istakao da su građani Beograda to zaslužili te da je zato potrebno da se polako omogućava privredi da ponovo radi, dodajući da dobar tempo vakcinacije imaju i Novi Sad, Niš, Užice, Sremska Mitrovica.

– U Beogradu je najbolja situacija kada su u pitanju regioni u Srbiji. Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 593.693 lica, što znači da ćemo tokom današnjeg dana, najkasnije sutra imati 600.000 vakcinisanih građana, što je 42,7 odsto ukupne punoletne populacije grada. Sa druge strane revakcinisano je 427.763 lica, što je 30,7 odsto ukupne populacije. To znači da ćemo u narednih sedam dana imati trećinu ukupne punoletne populacije 33,33 odsto, dakle svaki treći građanin Beograda će biti revakcinisan – rekao je Vesić.

Posebno je izrazio zadovoljstvo odzivom populacije od 65 do 74 godine gde je vakcinsano 72,09 odsto građana, što znači od 1.000 ljudi u toj starosnoj dobi vakcinsano je 720, saopštio je Beoinfo.

On je naglasio da uspeh vakcinacije znači tesnu saradnju zdravstvenog sistema, lokalne samouprave i državnih organa.

– Danas je tačno sto dana od kako su počeli da rade kol centri u Beogradu. Mi smo od prvog dana kada je počela masovna imunizacija osnovali kol-centre i u njima radi više od 300 volontera gde pozivamo starije od 65 godina. Njih je u Beogradu oko 350.000, zaključno sa jučerašnjim danom pozvali smo 179.968 lica, od čega smo na e upravu prijavili uz njihovu saglasnost 63.387 lica – rekao je Vesić.

Ta lica bi, dodao je, bila nevakcinsana da to nismo uradili, a posebno sam ponosan jer smo 5.861 lice prevezli kolima od mesta gde žive do mesta za vakcinaciju i vratili. Svakom starijem od 65 godina smo ponudili prevoz ukoliko im je potreban – naveo je zamenik gradonačelnika.

Pročitajte još:

Kako je rekao, u Beogradu je oformljena i prva mobilna ekipa u Srbiji, a sada ih ima 52, koje idu po selima i vakcinišu građane. – Tako smo u jednom selu u Lazarevcu u jednom danu vakcinisali 197 ljudi, a dvoje ih je bilo prijavljeno na e-upravu – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima postoji jasna veza između broja vakcinisanih i broja zaraženih zato je sada potrebno mere određivati po regionima. One lokalne samouprave i građani koji su se odazvali vakcinaciji treba više nagraditi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti