Baraka koči gradnju puta iza luksuznog kompleksa: Grad nudi stan u zamenu za rušenje, a vlasnik traži samo jednu stvar

29.04.2021

17:30 >> 09:00

0

Autor: Jovana Vrećo

Usled urbanizacije Novog Beograda, objekat je 2005. godine trebalo da bude porušen, zajedno sa ostalim kućicama firme Mostogradnje, koji su privremeno bili iz

Baraka koči gradnju puta iza luksuznog kompleksa: Grad nudi stan u zamenu za rušenje, a vlasnik traži samo jednu stvar
Copyright Foto: 24sedam

Jedna baraka na Novom Beogradu koči izgradnju puta, koji bi povezao Ulicu dr Agostina Neta sa luksuznim kompleksom “Sakura park”, a porodica Najdoski koja živi tu, majka Pirinka i sin Žan, istrajna je u odluci da se ne odrekne svog doma, dok ne dobiju jedinu stvar za koju misle da im pripada – novac.

Pokojni otac Žana, Dragan Najdoski, bio je nekadašnji radnik “Mostogradnje”, firme koja se krajem 90-ih privremeno nalazila na tom prostoru i koja je tu svojevremeno postavila kućice za smeštaj svojih radnika. Tada je Dragan napravio ugovor o zakupu na godinu dana sa tom kompanijom, koji je istekao 2000. Usled urbanizacije tog dela Novog Beograda, baraka je trebalo da bude porušena 2005, kao što je bila sudbina i ostalih privremenih objekata, međutim, jedino je ona “preživela”.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Kako je Žan za 24sedam rekao, u međuvremenu su iz Grada njegovoj porodici nudili stan za rušenje barake, pa su se “predomislili”. Od toga je prošlo više od 12 godina, baraka jedno vreme nije nikome bila “trn u oku”, sve dok na 100 metara od nje nije počeo da se gradi stambeno-poslovni kompleks “Sakura park”.

Iako se taj objekat gradi legalno i u skladu sa rokovima, sve je stopirao objekat u kojoj živi ova porodica, jer stoji nasred puta koji se pravi i koji bi trebalo da kompleks spoji sa Ulicom dr Agostina Neta.

U međuvremenu, investitor je sklopio ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kako bi se objekat pravno regulisao i uklonio. Takođe, na teren je i po zahtevu Direkcije trebalo da izađe Sekretarijat za inspekcijske poslove i sruši baraku, ali do danas do toga nije došlo.

Kako bi se problemu stalo na kraj, reagovao je i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić koji je doneo rešenje da se porodici Najdoski da stan na korišćenje u Vojvođanskoj ulici, na Novom Beogradu, uz mogućnost produžetka zakupa nakon pet godina. Ipak, oni su to izričito odbili.

Čitava zbrka nastala je 2016. godine

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Kako piše u dokumentaciji u koju je 24sedam imao uvid, na osnovu rešenja građevinskog inspektora 2005. porušeni su svi privremeni objekti za smeštaj radnika “Mostogradnje”, jedino baraka porodice Najdoski nije srušena.

Čitava zbrka je nastala s dolaskom kompanije “Goldberg real estate”  koja je 2016. odlučila da na toj lokaciji izgradi stambeno-poslovni kompleks “Sakura park”, te su tada sklopili ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište, kojim bi, između ostalog, bilo naloženo uklanjanje sporne barake.  Iste godine, izlaskom na teren ove službe konstatovano je da je objekat “prazan, delimično urušen i bez priključka na elektro i vodovodnu instalaciju”.

Međutim, kada je zbog izvođenja radova trebalo porušiti navedenu baraku, kako je navedeno u dokumentaciji, porodica Najdoski se ponovo uselila, iako objekat ne ispunjava osnovne uslove za život.

Četiri godine kasnije, u maju, Direkcija je podnela Zahtev za sprovođenje izvršenja Rešenja iz 2005. Sekretarijatu za inspekcijske poslove,  i u septembru iste godine, obratila se gradu Beogradu u vezi sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na spornoj lokaciji.

Kao rezultat toga, iseljenje porodice Najdoski bilo je zakazano za 26. novembar prošle godine, ali do toga nije došlo.

Celokupan slučaj “baraka”, najveći problem pravi firmi “Goldberg real estate” upravo zbog “nemogućnosti dobijanja upotrebne dozvole za izvedene radove, odnosno u krajnjem cilju za dobijanje upotrebne dozvole”.

“Ne želim stan, već novac”

S druge strane, Žan Najdoski za 24sedam tvrdi da su oni tu baraku (43 kvadratnih metara) dobili na korišćenje od “Mostogradnje”, kao i da se nisu odatle selili, već da više od 20 godina sa majkom Pirinkom na toj adresi živi u, kako kaže, “teškoj sirotinji”.

Pročitajte još:

– Opština i Grad su još 2006. uradili eksproprijaciju zemljišta, izmerili kvadraturu, stavili na papir i ugurali nas u projekat, i tako ja više nisam bio problem. Ali, oni već 15 godina neće da plate to – počinje priču Najdoski.

Naglašava da su ga, žargonski rečeno, “kupili”, ali ne i isplatili.

– Ne dolazi u obzir! Ako sam uguran u projekat, neka me isplate, to čekam godinama – izričit je on.

Potom, Najdoski kaže da su ga iz Grada 2009. zvali na razgovor, te da su mu tada rekli da ne mogu da ga sruše, pre nego što ga stambeno obezbede i pitali ga kakav stan želi.

Foto: 24sedam/Jovana Vrećo

Kako dodaje, tada je tražio samo ono što je na papiru njegovo, i da stan bude na teritoriji Novog Beograda. Posle tri meseca, kako tvrdi, u Gradu su se “pravili kao da prethodnog razgovora nikad nije ni bilo” i tu je sve stalo.

Zato je on danas, posle svega, izričit u svojoj nameri da ne želi stan već novac.

– Izgubio sam 12 godina na to, više bi mi novac značio nego stan. Nemam šta da unesem u taj stan, ne radim već 15 godina zbog njih. Da su ispoštovali taj dogovor, drugačije bi bilo – zaključuje Žan Najdovski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike