Završena sednica Skupštine grada: Odbornici usvojili sve tačke dnevnog reda (VIDEO)

29.04.2021

07:08 >> 09:28

0

Između ostalog, usvojena je i odluka da ugostitelji budu oslobođeni zakupa za bašte za mesec maj

Završena sednica Skupštine grada: Odbornici usvojili sve tačke dnevnog reda (VIDEO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Sednica Skupštine grada Beograda, koja je počela u 10 sati u Sava centru, završena je, a na dnevnom redu su se našli urbanistički planovi, olakšice za ugostitelje kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije koronavirusa, kao i predlog da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana, odnosno bele boje.

Na početku sednice glavni gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da urbanizam u prestonici funkcioniše dobro, kao i da investicioni talas neće stati.

Odbornici su na sednici usvojili odluku da ugostitelji budu oslobođeni plaćanja zakupa za bašte za mesec maj, a predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je naveo da je ovo peti put da Grad donosi neku od olakšica za ugostitelje kako bi im se pomoglo da prevaziđu tešku situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije koronavirusa, ne računajući podsticaje koje im daje Vlada Srbije.

– Mi dajemo podsticaje koji su u našoj nadležnosti, odnosno oslobađamo plaćanja zakupa ugostitelje koji koriste objekte u vlasništvu Grada Beograda za mesec maj, kao i plaćanja nadoknade za postavljanje bašti ugostiteljskih objekata za jun i jul – pojasnio je Nikodijević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Dodao je da se to odnosi samo na bašte koje su legalne i prijavljene, odnosno imaju dozvolu za postavljanje od opština.

Na današnjoj sednici izglasana je i odluka koja se tiče taksi vozila, a po kojoj bi svaki automobil trebalo da bude bele boje. Povodom ove tačke oglasio se i Nikodijević koji je istakao da u Beogradu dugo godina nedefinisani uslovi kada je u pitanju taj vid prevoza, te da je namera da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana kako bi bila lako prepoznatljiva i obeležena.

Pixbay

Napomenuo je da se to ne može sprovesti odjednom s obzirom na to da u prestonici postoji veliki broj taksi vozila već da će se izvoditi u fazama.

– Za početak, oni koji taksi vozila kupuju preko programa Vlade Srbije subvencijama moraće da naručuju vozila bele boje, a oni koji već imaju taksi vozila ili će ih nabavljati na neki drugi način imaće rok od tri godine da prilagode boju svog vozila odluci Skupštine grada tako da će u naredne tri godine morati ili da ofarbaju vozila u belu boju ili da ih prelepe belom folijom – pojasnio je Nikodijević.

Ulica vojvode Stepe Printscreen/Google Maps

Na sednici odbornici su usvojili izmene i dopune Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe između te ulice i Borisavljevićeve, Piroćančeve i Bože Jankovića, kao i Predlog plana detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks “West 65” na Novom Beogradu.

Sednica Skupštine grada u Sava centru Foto: 24sedam/J. V.

Usvojena je i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije naselja Banjica-kompleks između ulica Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka na opštini Voždovac – I faza, za deo bloka 3.

Odbornici su po skraćenom postupku usvojili i predlog rešenja o razrešenju i imenovanju direktora, v.d. direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, kao i predlog o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prestonice.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Usvojen je i predlog odluke o otpisu i konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu preduzeća za vodne puteve “Ivan Milutinović”, kao i predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu grafičkog preduzeća “Kompanija Štamparija borba”, sa stanjem na dan 21. jun 2019. godine, sa pripadajućom kamatom do 18. februara ove godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Foto: 24sedam/J. V.

Na dnevnom redu izglasan je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu za gradska preduzeća GSO “Beograd” i “Parking servis”, izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2020, kao i izveštaj o radu gradskog pravobranilaštva grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

Pročitajte još

Odbornici su usvojili i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na statut apotekarske ustanove – apoteka “Beograd, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o dopuni statuta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd “Beogradska tvrđava”, kao i predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP “Infostan tehnologije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike