Ekološka katastrofa u naselju Vrbovski: Uprkos zabrani, otpadne vode se 24 sata ispuštaju u kanal Vizelj (VIDEO)

06.05.2021 | 07:40 >> 07:44

Autor: Lj. Stanković

Udruženje građana Eko-Pančevački rit je 30. avgusta prošle godine poslalo prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje je zabranilo preduzeću Al Da

Copyright Privatna arhiva

“Da li država Srbija ima snage da spreči velike zagađivače životne sredine”, pita se predstavnik Udruženja građana “Eko-Pančevački rit”, Zoran Janković, povodom kanala Vizelj u beogradskom naselju Vrbovski koji je, kako on kaže, pun tečnog stajnjaka koje preduzeće “Al Dahra” 24 sata upumpava u njega.

Povodom ovog slučaja, udruženje građana je 30. avgusta prošle godine poslalo prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje je 12. oktobra 2020. preduzeću “Al Dahra” zabranilo ispuštanje otpadnih voda u kanal. Međutim, ovaj ekološki zločin pomenuta firma ponovila je pre mesec dana.

Ponovnu prijavu “Eko-Pančevački rit” poslaće danas Sekretarijatu za inspekcije poslove, a kako Zoran Janković kaže za 24sedam problem sa ispuštanjem otpadnih voda traje skoro tri godine, a nasleđen je od PKB-a.

– “Al Dahra” na svom gazdinstvu, tačnije iz štala, u naselju Vrbovski, 24 sata ispušta svoje otpadne vode (izmet i urin od krava) direktno u kanale broj “10-1” i “9-1” kojima upravlja JVP “Srbijavode”. Dana 28, 29. i 30. avgusta prošle godine njihov bager je vadio gusti mulj iz tih kanal na obalu – kaže Janković za 24sedam. POGLEDAJ GALERIJU

Dodaje da iz taložnika, koji se nalazi iza štala, postoji zatrpana, tačnije skrivena, cev koja vodi direktno u kanal Vizelj.

– Takođe, izmet iz stajnjaka, koji se pritom nepropisno odlaže na zemlju, cedi se u putni kanal pored asfaltiranog puta, sve do dunavskog nasipa – navodi predstavnik “Eko-Pančevačkog rita”.

Pročitajte još

Podsetimo, udruženje “Eko-Pančevački rit” je nedavno urgiralo javnost i nadležne službe zbog nekoliko stotina uginulih svinja koje su se pojavile u okolini farme “Vizelj”, u Padinskoj skeli.

Vodni inspektor zabranio ispuštanje otpadnih voda

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove navde da je vodni inspektor zabranio ispuštanje otpadnih voda iz štala u kanale “8-7H” i “10-1”.

– Naloženo je da se podnese zahtev za izdavanje vodne dozvole za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda – naveli su u saopštenju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam