Deca Beograda: Marko Nikolić - fudbalski trener "pokorio" Rusiju

17.05.2021 | 18:15 >> 10:58

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Ovo je treća zemlja i treći Kup za mene, ali se nadam ne i jedini trofej jer ja uvek želim više - rekao je Nikolić

Copyright MN Press

Srpski fudbalski trener Marko Nikolić nedavno je osvojio Kup Rusije sa Lokomotivom iz Moskve, na čijoj klupi sedi već godinu dana.

Naš strateg je u finalu savladao Krila Sovjetov rezultatom 3:1 i tako došao do petog trofeja u svojoj karijeri.

Beograđanin Marko Nikolić rođen je 20. jula 1979. godine. Dugo je radio sa mlađim kategorijama fudbalskog kluba Rad, a kasnije je bio i pomoćnik u prvom timu.

Prvi trener Rada postao je 2008, a vodio ih je do 2011. kada je preuzeo reprezentaciju Srbije do 18. godina. U junu 2013. je postavljen za trenera Vojvodine, ali Novosađane je ubrzo napustio, nakon jedne polusezone.

Sa Vojvodinom je došao na korak od grupne faze Lige Evrope, a potom je preuzeo Partizan u decembru 2013. Nije odbranio titulu, ali je ušao sa crno-belima u grupnu fazu Lige Evrope i kad je smenjen u martu 2015. bio je na pragu osvajanja prvenstva i imao je pred sobom polufinale kupa.

Copyright Profimedija.rs

Nikolić je potom preuzeo ljubljansku Olimpiju u kojoj se nije dugo zadržao i već u avgustu 2016. ponovo je došao na mesto trenera Partizana. Tada se Marko vratio u svoj rodni grad i uspeo da osvoji ono što mu je bilo uskraćeno u prvom mandatu.

Spektakularna sezona, dostignuta prednost Zvezde, pobeda u direktnom okršaju za titulu, pa zatim trijumf u finalu Kupa nad istim rivalom. Jednom rečju, fantastično. U četiri sudara sa crveno-belima tokom sezone, Nikolić je zabeležio tri pobede i remi, što je odličan rezultat.

Po završetku sezone, Nikolić je 31. maja 2017. podneo ostavku na mesto trenera Partizana i već 6. juna postavljen je na mesto trenera mađarskog Videotona.

U prvoj sezoni doneo je klubu titulu prvaka Mađarske, treću u istoriji. U drugoj sezoni nije uspeo da odbrani titulu, ali je osvojio Kup Mađarske i izborio plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Na početku sezone 2019/20. klub je iznenađujuće eliminisan u kvalifikacijama za Ligu Evrope od lihtenštajnskog Vaduca. Nikolić svoju “epizodu” u Mađarskoj završava u novembru 2019.

Copyright Profimedia

U maju 2020. postavljen je na mesto trenera Lokomotive iz Moskve. Kada je došao u Rusiju mnogi su smatrali da nije dostojan mesta na klupi ruskog velikana, ali ih je svojim kvalitetnim radom i rezultatima brzo razuverio.

Prvo je ubedio navijače da je na pravom mestu, a oni su ga zajedno sa medijima dočekali na “nož”, osporavajući ga u svakom smislu. Onda je ubedio i stručnu javnost, pa i drugu, opozicionu frakciju u klubu.

U eri pandemije Nikolić je obezbedio drugo mesto u ruskoj ligi i plasman u Ligu šampiona, gde je njegova Lokomotiva odigrala fantastične mečeve sa Atletiko Madridom i minhenskim Bajernom.

Nikolić je uspeo da potvrdi svoje trenerske kvalitete ovog proleća. Stigao je veliki zaostatak u prvenstvu, u borbi je za mesto koje vodi u Ligu šampiona, a pobedom nad ekipom Krila Sovjetov, rezultatom 3:1, osvojio Kup Rusije, čime je obezbedio učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

– Pobeda je uvek lepa. Ovo je treća zemlja i treći Kup za mene i nadam se ne i jedini trofej jer ja uvek želim više – rekao je Nikolić posle osvajanja Kupa Rusije.

Ovaj trofej je još jedan razlog zašto u Rusiji smatraju da Nikolić radi fenomenalan posao sa Lokomotivom. Ostalo mu je još da obezbedi učešće u Ligi Šampiona za narednu godinu i sezona će biti veoma uspešna, a dogodine, ako nastavi sa ovakvim radom i rezultatima, ni osvajanje titule nije nemoguće.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam