Gradonačelnik u obilasku Kule: Beograd na vodi dragulj jugoistočne Evrope

21.05.2021 | 15:05 >> 14:38

Autor: Lj. Stanković

Rekao je da je trenutno na njemu angažovano 750 radnika, dok ih je na čitavom projektu više od 2.200

Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas Kulu Beograd, najveći objekat u izgradnji u okviru projekta Beograd na vodi, i poručio da je to zdanje turistička i ekološka atrakcija i simbol srpske prestonice.

Rekao je da je trenutno na njemu angažovano 750 radnika, dok ih je na čitavom projektu više od 2.200, dodajući da su u toku radovi na 150. metru, te da se završetak glavnih radova očekuje do kraja godine.

Copyright Beoinfo

– Do sada je 870 stanova useljeno, a očekuje se da ih do kraja godine bude još oko 1.000. Na prostoru projekta biće ukupno 1,8 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora – naveo je Radojičić na TV Prva.

On je istakao da će se u okviru Kule Beograd na njenom vrhu nalaziti vidikovac sa pogledom od 360 stepeni, odakle će se pružati pogled na celu prestonicu, reke i znamenitosti.

Copyright Beoinfo

Gradonačelnik je posebno skrenuo pažnju na ekološki aspekt ovog projekta – energetsku efikasnost i zelenilo.

– Krov “Galerije Beograd” je 60 odsto prekriven zelenilom, i to je najzeleniji trg u regionu, a brojne su i javne zelene površine, igrališta i parkovi – rekao je Radojičić, i najavio i da će u narednim godinama jedan od prioritetnih zadataka biti čistoća reka.

Još jedna specifičnost Kule Beograd, kaže Radojičić, ne samo u domaćim već i u svetskim okvirima, jeste upotreba specijalnih fasadnih stakala, jer će do 9. sprata biti ugrađena stakla koja služe očuvanju biodiverziteta.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam