"Ventilacija bruji dan-noć, smrad se širi celim krajem": Stanari stambene zajednice Kralja Petra 10 i 10a besni na tek otvoreni fast-fud

22.05.2021

17:30 >> 06:19

0

Stanari za 24sedam kažu da je njihova borba počela pre godinu dana, kada je vlasnica lokala, koji se nalazi u okviru zgrade i koji je predviđen za kancelarij

"Ventilacija bruji dan-noć, smrad se širi celim krajem": Stanari stambene zajednice Kralja Petra 10 i 10a besni na tek otvoreni fast-fud
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Na neprijatan miris i nesnosan zvuk koji dopire iz ventilacije nedavno otvorenog ugostiteljskog restorana brze hrane žale se stanari stambene zajednice Ulice kralja Petra 10 i 10a, zbog čega traže od gradskih čelnika da uvaže njihove žalbe i molbe za regulisanje ovog prolema, koji, prema njihovim rečima, narušava ambijentalnu sredinu od kulturno-istorijskog značaja.

Stanari ovog dela Ulice kralja Petra za 24sedam kažu da je njihova borba počela pre godinu dana, kada je vlasnica lokala, koji se nalazi u okviru zgrade i koji je predviđen za kancelarijski prostor, izdala restoranu brze hrane.

– Zajedno sa vlasnicima tog lokala pre godinu dana održan je sastanak Skupštine stanara na kojem smo izglasali da se ne slažemo sa tim da se fast-fud nalazi u okviru naše zgrade, koja pripada ambijentalnoj sredini od kulturno-istorijskog značaja – objašnjavaju stanari, koji su želeli da ostanu anonimni.

Sporna ventilacija fast fuda Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Oni dodaju da su protiv toga stanari iz svih 90 stanova, koliko broji njihova zgrada.

– Zbog korone, lokal nije otvoren tada, već nedavno. Kada smo ih pitali gde im je dozvola, oni su nam doneli papir iz Opštine Stari grad koji predstavlja dozvolu o adaptaciji fast-fuda, koja podrazumeva da se radi samo unutra. Zvali smo i inspekciju Grada, te je svojevremeno na teren izašao i inspektor koji je napisao da će objekat biti pod nadzorom – kažu oni.

Stanari ističu da najveći problem predstavlja ventilacija, koja, kako kažu, bruji od osam ujutru do dva posle ponoći, a koja ujedno širi i izuzetno neprijatan miris.

– Pored ventilacije, napolje su izbacili i klimu, na zid koji ne pripada njima, već našoj zgradi, a pre nekoliko dana su iskopali potez od Narodne banke, kroz Kralja Petra, pa sve do njihovog lokala, kako bi uveli jaču struju. Majstori su brujali tu danima, i mislimo da za to nisu imali dozvolu, nego da su samostalno postavili tablu za radove – navode naši sagovornici.

Ulazna vrata fast guda i stambene zgrade Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Kao još jedan problem, stanari Kralja Petra 10 navode i ulazna vrata ovog fast-fud lokala.

– Njihova vrata se nalazi odmah pored našeg ulaza. To su im ujedno i požarna vrata, što je protiv propisa za otvaranje bilo kog objekta – pojašnjavaju oni.

Dodaju da po zakonu lokal ima pravo prenamene, ali da su se oni nadali da će u ovom slučaju funkcionisati pravna država, jer kako kažu, lokal nema sve zakonske uslove za rad.

Takođe, oni se žale i na kamione za isporuku koji se svaki put parkiraju ispred njihovog ulaza, te ne mogu da “izađu na rođena vrata”.

Vlasnici fast-fuda: Imamo sve dozvole

Prilaz ugostiteljskom objektu Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Vlasnici ovog ugostiteljskog objekta za 24sedam kažu da imaju dozvolu od Opštine Stari grad za baštu, koju su postavili pre nekoliko dana, kao i da deo zida na kojem se nalaze ventilacija i klima-uređaj pripada njima, te da im nije jasno u čemu je tačno problem.

Pročitajte još

– Stanari se žale na svaku promenu. S obzirom na to da su nam ulazi jedan do drugog, pre godinu dana na sastanku Skupštine stanara ponudili smo im da okrečimo ceo ulaz, da im postavimo nove interfone, sredimo žardinjere i mermer, ali oni su sve to odbili – objašnjavaju vlasnici lokala.

Ističu da imaju sve potrebne dozvole, kao i da se stanari ne mogu pitati o tome šta će da se otvori u privatnom vlasništvu.

Kada je reč o ventilaciji, za koju stanari kažu da je bučna i da širi neprijatan miris, vlasnici navode da ona ima sistem četvorostepenog filtriranja vazduha, kao i da je sve u skladu sa propisima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike