Ada Huja - tempirana ekološka bomba: Jedan od najlepših delova Beograda postao divlja deponija

28.05.2021 | 18:00 >> 18:19

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Čitavo poluostrvo je prepuno otpada, a poseban problem je Dunavski rukavac, u kome se nalazi 300.000 kubika toksičnog mulja - kaže za 24sedam Nikola Jovanovi

Copyright CLS

Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je Ada Huja na Dunavu, jedan od najlepših delova Beograda, postala nezvanična deponija građevinskog i komunalnog otpada, a rukavac u njenom nastavku mesto pravog ekocida.

Naime, kako je za 24sedam objasnio predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, ovaj problem je višedecenijski i nije nastao juče.

– Ada Huja se konstantno zagađuje. Umesto da bude strateško mesto za razvoj Beograda, ona služi kao deponija građevinskog i komunalnog otpada – priča Jovanović.

Copyright CLS

Kako kaže, čitavo poluostrvo je jedna velika deponija, a poseban problem je Dunavski rukavac, u kome se nalazi oko 300.000 kubika toksičnog mulja.

– Otpad izbacuju postrojenja na Adi Huji, pre svega “Kartonka”, zatim nesavesni investitori, a u Dunavski rukavac se uliva Mirijevski potok koji služi kao otvoreni fekalni kolektor – objašnjava Jovanović.

On ističe da je rukavac ogroman problem, jer u njemu ima mnogo otrovnog mulja, fekalija i drugog otpada.

– Trenutno je izvorište infekcija i zaraza, umesto da bude prava oaza i izletište za Beograđane – kaže naš sagovornik.

Copyright CLS

Neprijatan miris jedan je od pratećih problema koji zagorčava život stanovnicima od Zvezdare do Karaburme. Oseća se tokom cele godine, a naročito je izražen u toplijim mesecima.

“Dovoljno je prošetati se i videti razmere ekološke katastrofe”

Kako kaže naš sagovornik, bilo je određenih akcija čišćenja Ade Huje i samog rukavca, ali ništa trajno i sistematski.

Copyright CLS

– Dovoljno je prošetati se i videti razmere ekološke i sanitarne katastrofe. Centar za lokalnu samoupravu će istrajati na tome da se Ada Huja revitalizuje – ističe Jovanović.

Kako kaže, u planu je i miran protest, ukoliko gradska vlast ostane nema na njihove zahteve.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam