Najatraktivnija lokacija u starom delu grada: 10 idejnih rešenja za prostor Linijskog parka

02.06.2021

12:58

0

Autor: Jovana Vrećo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je sugrađanima predložio da pogledaju i 3D modele na izložbi pored Beton hale

Najatraktivnija lokacija u starom delu grada: 10 idejnih rešenja za prostor Linijskog parka
Copyright Beoinfo

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je za kanal “Vesti” da će javni uvid u plan detaljne regulacije za Linijski park trajati do 15. juna, te da je to dodatna prilika za građane da podnesu neku od svojih ideja ili sugestija u vezi sa ovim planom.

Stojčić je takođe sugrađanima predložio da pogledaju i 3D modele na izložbi pored Beton hale, gde je predstavljeno deset idejnih rešenja za prostor tog parka.

– Još pre početka korone odabrani su timovi, promovisana su njihova idejna rešenja i suštinski smo tada počeli pripreme. Izabrali smo deset timova. Svaki od timova radi jednu celinu, a tih deset celina čini Linijski park. Imamo kolaž različitih rešenja, svako je potpuno drugačije, što nam je i bio cilj jer nismo želeli da dobijemo isti, monoton prostor – istakao je Stojčić, prenosi Beoinfo.

Kada se završi javni uvid, sledi obrada pred komisijom za planove i do kraja leta usvajanje plana na sednici Skupštine grada, naveo je Stojčić i dodao da se nakon toga raspisuje nabavka za projektovanje i izvođenje radova na ovom prostoru.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Trudimo se da baš ove godine krenemo sa uređenjem jedne od celina, a u pitanju je celina četiri kod pasarele u Dunavskoj ulici. Tu je slobodan prostor, nema nelegalnih objekata, tako da ne postoje problemi sa imovinom niti druge prepreke – kazao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, nakon što se usvoji plan i izradi idejno rešenje uslediće čitav niz operacija koje se tiču rešavanja imovine kako bi od danas pa najviše za tri godine u celini bio izgrađen ovaj prostor.

– Ovo je najatraktivnija lokacija u starom delu Beograda. Mi smo sebi dali rok od tri godine jer je to veoma složena teritorija, ima tu nelegalnih objekata, zatim legalnih koje treba ukloniti, i privremenih. Tu je bila i železnica sa potpuno drugačijim saobraćajem, a sada je ideja da Linijski park u celosti obuhvata svih 4,6 kilometara prostora i da ga ne preseca saobraćaj. Tamo gde se ukaže potreba za saobraćajem, biće omogućen ispod Linijskog parka, a imaćemo i javne garaže – pojasnio je Stojčić.

Beoinfo

Kako je naveo, ovaj projekat finansira Grad Beograd iz svojih sredstava.

Pročitajte još:

Glavni gradski urbanista je istakao da je za grad bio rizik da se poveri ovako odgovoran, skup i značajan projekat ljudima koji su uglavnom bez iskustva, a koje je neophodno u projektovanju javnih prostora.

– Pedeset pet mladih ljudi je dobilo šansu od svog grada da u njemu pokažu šta znaju i kakve su im ideje  – zaključio je glavni gradski urbanista.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike