"Prilagodićemo Beograd osobama sa invaliditetom": Problem - pristup javnim površinama i ustanovama

04.06.2021

12:49 >> 14:06

0

Prioritet za naredni period je uvođenje zvučne signalizacije autobusa, kako bi slepe osobe čule koji autobus se približava stanici, kao i svetlosna signaliz

"Prilagodićemo Beograd osobama sa invaliditetom": Problem - pristup javnim površinama i ustanovama
Copyright Profimedia

Jedan od najvećih problema osobama sa invaliditetom, kojih u Beogradu ima više od 100.000, je nemogućnost pristupa javnim površinama i ustanovama ocenjeno je danas, na sastanku u Starom dvoru na kome su predstavnici grada naglasili da će uvažiti njihove zahteve kako bi Beograd bio pristupačan za sve.

Predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom naveli su da je najvažnije rešiti mogućnost pristupa zdravstvenim objektima i školskim ustanovama, a definisani prioriteti za naredni period su zvučna signalizacija autobusa, kako bi slepe osobe čule koji autobus se približava stanici, kao i svetlosna signalizacija za gluve osobe.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević istakla je da je ovo prvi sastanak sa osobama sa invaliditetom koji je održan na inicijativu Beograda kako bi se definisali svi problemi sa kojima se oni susreću.

Beoinfo

– Čuli smo jako dobre predloge koje ćemo uvažiti i implementirati u akcioni plan u kome će biti definisano sta će se u Beogradu promeniti kako bi postao grad bez barijera – dodala je Stanisavljevićeva.

Na sastanku je dogovoreno da se u naredne dve nedelje definišu precizni zahtevi svakog udruženja kako bi odredili budžet kao i vreme potrebno za realizaciju, naveo je glavni gradski urbanista Marko Stojčić .

– Sve probleme koje navedu udruženja kategorizovaćemo i podeliti svakoj instituciji kako bi odmah krenuli u rešavanje, a plan je da za najviše tri godine čitav grad bude prilagođen osobama sa invaliditetom – rekao je Stojčić.

Pročitajte još:

Predstavnik udruženja distrofičara Beograda Dušan Trojanović rekao je da je akcijom grada “Beograd bez barijera” u poslednjih šest godina puno učinjeno za osobe sa invaliditetom i senzornim smetnjama, ali da je prestonica i dalje arhitektonski nepristupačna.

– Jedan od najvećih problema je i nedostatak liftova. Neprihvatljivo je da visokoobrazovne ustanove, kao što je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju koji pohađa i tamo je zaposlen veliki broj osoba sa invaliditetom, bude nepristupačan – dodao je Trojanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike