Grad Beograd preuzeo osnivačka prava na "Centar lepih umetnosti Jovan Kolundžija - Gvarnerius"

15.06.2021

16:54 >> 16:56

0

Autor: Jovana Vrećo

Gradonačelnik Zoran Radojičić je objasnio da su u okviru ovog Centra realizovani brojni koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, pozorišne predstave, knj

Grad Beograd preuzeo osnivačka prava na "Centar lepih umetnosti Jovan Kolundžija - Gvarnerius"
Copyright Facebook/Guarnerius Centar Lepih Umetnosti

Gradonačenik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je Grad Beograd preuzeo osnivačka prava na “Centar lepih umetnosti Jovan Kolundžija- Gvarnerius” i prostor od skoro 122 kvadratna metra, na trajno korišćenje, na inicijativu istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije.

Po preuzimanju osnivačkih prava, za početak rada ovog Centra, Grad Beograd izdvojio je sredstva u iznosu od 1.225.850 dinara.

– Gvarnerius danas zauzima značajno mesto, ne samo na kulturnoj mapi Beograda, već i u svetu. Održati koncert u Gvarneriusu, za umetnike iz zemlje i inostranstva je postala važna stavka u njihovim biografijama. Gvarnerius od samog osnivanja posebnu pažnju posvećuje mladim umetnicima, redovno organizuje koncerte i majstorske kurseve sa čuvenim svetskim pedagozima koji im pružaju mogućnost daljeg profesionalnog usavršavanja – rekao je gradonačelnik Radojičić, prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik je objasnio da su u okviru ovog Centra realizovani brojni koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, pozorišne predstave, književne večeri, humanitarni programi i filmske projekcije.

– Posebno mi je drago što su u „Centru lepih umetnosti- Gvarnerius“ bili organizovani brojni humanitarni projekti. Jedan od njih je bio i ciklus od osam koncerata “Mi brinemo za decu iz svratišta – pridružite se i vi”, ostvaren u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, kao i ciklus od devet koncerata “Prijateljske ruke preko vode” posvećen stradalima od poplava – istakao je Radojičić.

Zoran Radojičić Beoinfo

Svake godine se uz podršku stranih ambasada u ovom Centru organizuju predstavljanja kultura raznih zemalja, poput Japana, Angole, Koreje, Australije, Kanade, Poljske, Meksika, Argentine i drugih.

– Podsetio bih da je Gvarnerius proglašen Ustanovom kulture od nacionalnog značaja odlukom Vlade Republike Srbije. Grad Beograd oseća odgovornost da održi i osigura umetnički kvalitet koji je ovaj Centar i do sada imao. Ova ustanova posebno brine o razvoju mladih umetnika, kao i realizaciji brojnih aktivnosti humanitarnog karaktera. Beograd se ponosi što je ovakva ustanova ambasador umetnosti našeg grada u regionu, kao i u svetu – zaključio je Radojičić.

Pročitajte još:

“Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije –Gvarnerius”  je bila jedna od prvih privatnih neprofitnih institucija kulture u Srbiji, osnovana u oktobru 2001. godine. Nalazi se u Ulici Džordža Vašingtona 12. Ustanovi je dodeljen naziv “Gvarnerius”, po violini Jovana Kolundžije koju je 1754. godine napravio čuveni graditelj violina iz Venecije, na kojoj Kolundžija svira poslednjih 40 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike