Konačni odlazak Osmanlija iz Beograda: Turska zastava nakon četiri veka skinuta sa Kalemegdana

26.06.2021 | 08:05 >> 10:52

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Tri meseca ranije, 19. aprila 1867, turski upravnik grada Ali Riza-paša uručio je ključeve Beograda i drugih važnih gradova Srbije knezu Mihailu Obrenoviću

Copyright Foto: Nova Iskra

Nakon što se četiri veka vijorila nad glavnim gradom, turska zastava je na današnji dan 1867. godine skinuta sa Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Turski zapovednik Ali Riza-paša tri meseca ranije, 19. aprila 1867, uručio je ključeve Beograda i drugih važnih gradova Srbije knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi, pored srpske trobojke, ostala da se vijori i turska zastava.

Predaja ključeva grada se odigrala na Kalemegdanu, a tačno mesto ovog događaja danas je obeleženo spomenikom.

Ferman o predaji gradova

Sredinom marta 1867. knezu Mihailu je u Carigradu turski sultan dao ferman o predaji gradova – Beograda, Smedereva, Šapca i Kladova. Ovaj dokument svečano je predstavljen 19. aprila na Kalemegdanu.

Copyright Spomen ploča na mestu predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu, Vikipedija/Đorđe Stakić

Tog istorijskog dana 1867. godine, na crvenom svilenom jastučetu, u Donjem gradu na Kalemegdanu, turski upravnik grada Ali Riza-paša predao je ključeve grada Beograda srpskom vladaru.

Predaja je bila praćena 21 topovskim pucnjem, a srpski barjak se posle skoro četiri veka ponosno zavijorio na Kalemegdanu.

Toj počasti su prisustvovali srpski velikodostojnici, predstavnici zemalja velikih sila, predstavnici i srpske i turske vojske, kao i celokupnog građanstva prestonice.

Međutim, na tvrđavi se pored srpske i dalje vijorila turska zastava, ali je srpska straža zamenila tursku.

Copyright Profimedia

Poslednji odred turske vojske napustio je Beograd 24. aprila 1867, a dan kasnije grad je napustio i poslednji turski komandant beogradske tvrđave Ali Riza-paša.

Period turske vladavine ispisao je mnoge stranice naše istorije, i danas građani glavnog grada često mogu da osete orijentalni duh Beograda.

Srpska prestonica je kroz istoriju predstavljala granicu između hrišćanstva i islama, kao i modernog i tradicionalnog.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam