Do 2030. bez dizel vozila: Grad raspisao tender za nabavku 100 novih zglobnih autobusa

28.06.2021

07:44 >> 07:58

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će to biti jedna od najvećih nabavki novih autobusa za GSP Beograd u jednoj godini

Do 2030. bez dizel vozila: Grad raspisao tender za nabavku 100 novih zglobnih autobusa
Copyright Profimedia

Tender za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa koji će koristiti pogon na prirodni gas raspisao je Grad Beograda.

Nakon tri meseca, kada će tender biti završen, biće izabrana kompanija od koje će Grad kupiti vozila kako bi do kraja godine bila započeta isporuka autobusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Tanjug/Strahinja Aćimović

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će to biti jedna od najvećih nabavki novih autobusa za GSP “Beograd” u jednoj godini, od koje je veća samo kupovina od pre dve godine, kada je nabavljeno 244 autobusa, čime je, kako je rekao, vozni park gradskog saobraćajnog preduzeća skoro u potpunosti obnovljen.

Pročitajte još

– Tokom tekuće godine Grad je već potpisao ugovor o nabavci 10 elektroautobusa. Na taj način sprovodimo strategiju prema kojoj postepeno iz javnog prevoza eliminišemo vozila koja koriste dizel gorivo i nabavljamo ona koja koriste ekološki prihvatljivija goriva – rekao je Vesić.

On je dodao da je u narednih pet godina u planu kupovina još 500 autobusa na prirodni gas, među kojima će biti zglobni, ali i solo autobusi.

– Svake godine Grad će kupovati po 100 autobusa, kako bismo do 2027. imali kompletan vozni park autobusa koji koriste prirodni gas ili pogon na električnu energiju – naveo je Vesić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zamenik gradonačelnika je naglasio da bi naredne godine Grad trebalo da kupi i 40 trolejbusa.

– Do 2028, kada bude proradila prva linija metroa, odnosno do 2030, kada bude proradila i druga linija metroa, Beograd će imati javni prevoz u kojem nema vozila koja koriste dizel gorivo. To znači da ćemo u toj nameri uspeti pet godina posle Pariza, koji je taj cilj postavio za 2025. godinu. Naš cilj za 2030. je da Beograd ima samo autobuse na prirodni gas, elektroautobuse, dve linije metroa, BG voz i proširenu tramvajsku mrežu. To je naš doprinos zaštiti životne sredine, povećanju komfora građana i naravno boljem gradskom prevozu – zaključio je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike