Vesić: Grad će kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima-uređaji

30.06.2021

11:40 >> 12:06

0

Autor: L. Đ. T.

Ne znam kako ih nije sramota. Važno je da zarade na prevozu ljudi, da naplate svaki dinar od Grada, a kada treba da uključe klimu imaju stotinu izgovora - rek

Vesić: Grad će kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima-uređaji
Profimedia

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove naložio da odmah počnu kontrolu rada klima-uređaja u javnom prevozu.

Vesić je svim prevoznicima, gradskim i privatnim, poručio da će Grad oštro kažnjavati prevoznike u čijim vozilima ne rade klima-uređaji.

– Neverovatno mi je da svakog leta imamo istu priču. Neki ne uključuju klimu kako bi štedeli gorivo, a neke ne interesuje da poprave klime. A zašto bi kada se vlasnici i direktori tih kompanija voze u klimatizovanim kolima? Ne znam kako ih nije sramota. Važno je da zarade na prevozu ljudi, da naplate svaki dinar od Grada, a kada treba da uključe klimu imaju stotinu izgovora – rekao je Vesić.

Tanjug/Tara Radovanović

– Kažnjavaćemo ih, a moja poruka privatnim prevoznicima je da im uskoro ističe ugovor i da Grad neće ubuduće da radi sa onima koji su bahati i ne poštuju Beograđanke i Beograđane. Oni vas plaćaju, naše građanke i građani, i tretirajte ih kao ljude – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila, i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika, dok na prigradskim linijama prevoz putnika obavlja 242 vozila “Laste”, “Lastre” i “Strele”.

– Jutros rano sam imao sastanak u GSP. Od 736 vozila 569 su autobusi, 70 trolejbusi i 98 tramvaji. Prema izveštaju koji su mi podneli, klima-uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno popravljaju klima-uređaje u sedam-osam autobusa, tako da će za deset dana klima-uređaji raditi u 500 autobusa, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće – rekao je Vesić gostujući na Pinku, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Naveo je da pored toga GSP u voznom parku ima oko 100 autobusa koji nemaju fabrički ugrađene klime i koji su stariji od deset godina i dodao da će oni biti zamenjeni u prvoj polovini naredne godine sa novih 100 autobusa, za čiju kupovinu je raspisan tender.

Milos Tesic/ATAImages

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima-uređaji ispravni u 53 vozila i da se svakodnevno popravljaju po tri vozila, tako da će, dodao je, za šest-sedam dana klime raditi u svim trolejbusima.

Pročitajte još

Kada je reč o tramvajima, Vesić je rekao da u starim ne postoji način da se ugradi klima, tako da klima-uređaj radi samo u 30 novih tramvaja.

Naveo je da je mnogo veći problem 400 autobusa privatnih prevoznika u kojima u skoro polovini, odnosno u više od 190 vozila, ne rade klima-uređaji.

– Imaju rok, kao i GSP, da poprave klima-uređaje. Tamo gde su klima-uređaji ispravni, a ne uključuju ih kako bi štedeli gorivo, biće već od danas kazni. Stvarno mi nije jasno kakvi su to ljudi i kako ih nije sramota da ne uključuju klima-uređaje ili ih ne popravljaju. Neka se oni voze tim autobusima – poručio je Vesić, dodaje se u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi