SC "Košutnjak" pod lupom zbog smrti tinejdžera: Kamere na bazenima - ugrožavanje privatnosti ili veća bezbednost?

02.07.2021

10:00 >> 11:35

0

Kako su za 24sedam rekli iz uprave Košutnjaka, video nadzorom su prikriveni samo ulaz u sam kompleks, službeni prilazi, kao i upravna zgrada

SC "Košutnjak" pod lupom zbog smrti tinejdžera: Kamere na bazenima - ugrožavanje privatnosti ili veća bezbednost?
BEOINFO/ PREDRAG MITIC/ bs

Prvi dan letnje sezone u prestonici obeležila je strašna tragedija koja se dogodila na bazenima “Košutnjak”, kada je tinejdžer N. S. (15) pao u vodu, i kasnije, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, preminuo.

Pokrivenost objekata kamerama, dovoljan broj spasilaca i hitna lekarska služba imperativ su iza kog stoje uprave skoro svih prestoničkih bazena.

Međutim, otvoreni bazeni na Košutnjaku nisu pokriveni video nadzorom, te policija tek treba da utvrdi šta se zaista dogodilo tog kobnog dana i kako je tinejdžer preminuo – da li skokom sa skakaonice ili na neki drugi način.

Ilustracija/Pixabay

Kako su za 24sedam rekli iz uprave “Košutnjaka”, video nadzorom su pokriveni samo ulaz u sam kompleks, službeni prilazi, kao i upravna zgrada.

– Nelogično nam je da kamere postoje na bazenu, pritom, neumesno je snimati ljude u kupaćim kostimima. Ovo nisu gradski bazeni, već ozbiljan prostor od 12 hektara, koji je nemoguće pokriti video nadzorom. Budžet Srbije bi bio mali za tako nešto – objasnili su za 24sedam iz uprave ovog kupališta.

Oni su dodali da će svedoci i njihove izjave poslužiti za razrešavanje ovog slućaja.

Bez jasnih zakonskih propisa za kamere na bazenima

Beoinfo/Predrag Mitić

Sa druge strane, čitav SRC “11. april” prekriven je video-nadzorom.

Pročitajte još

– Kamere su postavljene po čitavom objektu, kako unutra tako i spolja. Mislim da ih ima više od 16 – rekli su za 24sedam iz uprave “11. aprila”.

Kada je reč o Zakonu koji bi definisao upotrebu video nadzora na javnim bazenima, u “11. aprilu” kažu da njime nije ništa precizirano.

– Što se tiče pristupa video-snimcima, to pravo imaju samo ovlašćena lica i to po nalogu, znači policija – zaključili su u “11. aprilu”.

Opasnost vreba sa svih strana

Ilustracija/Pixabay

Prema rečima Jasne Janković, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), postoje dve struje ljudi – oni koji smatraju da će kamere dovesti do veće sigurnosti i bezbednosti i oni koji misle da će ugroziti privatnost i nečiju slobodu.

– Lično sam za veću bezbednost, ali naravno, kamere ne smeju biti postavljene u toaletima i kabinama za presvlačenje. Takođe, trebalo bi da postoje pravila, kako bi građani znali gde su kamere postavljene, koliko dugo snimaju, ko ima pristup snimcima… Na taj način bi se znalo da li bi materijal mogao da se zloupotrebi ili ne. I naravno, potrebno je striktno se pridržavati tih pravila – navodi za 24sedam Jankovićeva.

Ona napominje da je neophodne razgovarati o opasnostima koje, kako zaključuje, vreba pored vode, u bazenu, na skakaonici…

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi