Da li scenario iz nemačkih gradova stiže i u Beograd?

19.07.2021

17:30 >> 18:17

0

Kako je meteorolog Đorđe Đurić rekao za 24sedam, opasnost od manjih tokova i potoka uvek postoji, jer jače padavine stvaraju bujične poplave

Da li scenario iz nemačkih gradova stiže i u Beograd?
Copyright Privatna arhiva/ Udruženje građana "Moje naselje"

Potop koji se večeras i sinoć dogodio u Beogradu, kada su naselja poput Voždovca, Borče i Mirijeva bila odsečena od ostatka sveta, podsetio je građane na katastrofalne scene iz nemačkih gradova, gde se situacija sa poplavama ne smiruje već nekoliko dana, a broj žrtava se svakodnevno povećava.

Jake i obilne padavine, propraćene grmljavinom, uplašile su Beograđane, koji se pitaju da li je scenario iz nemačkih gradova ostvariv i u njihovom gradu.

Pročitajte još

“Beogradski potoci – opasnost”

Kada je reč o rekama u Srbiji, poput Save, Dunava i Tise, meteorolog Đorđe Đurić za 24sedam objašnjava da tu ne postoji opasnost od izlivanja, jer je iza nas bio duži sušni period, te one imaju nizak vodostaj.

– Međutim, uvek postoji opasnost od manjih tokova, pa čak i potoka, jer jače padavine stvaraju bujične poplave – dodaje on.

Meteorolog Đorđe Đurić, Printscreen/YouTube

Kao primer za bujične poplave, meteorolog izdvaja beogradske potoke poput Mokroluškog i Mirijevskog, ali i reku Topčiderku.

– Potoci predstavljaju veliku opasnost prilikom obilnih padavina, jer mogu da izazovu plavljenje nekog objekta. Sa druge strane, ljudi sami uslovljavaju da dođe do tih problema, jer su kod nas ti potoci zatrpani smećem, nisu očišćeni i obrasli su travom, a sve to predstavlja dodatnu opasnost. Ne možemo ići protiv prirode, ali možemo da ublažimo prirodne nepogode – pojašnjava za 24sedam Đurić.

Kako naš sagovornik navodi, dodatan problem u Beogradu predstavlja vodovodni sistem, koji, kada u kratkom intervalu padnu jače padavine, ne može da prihvati toliku količinu kiše.

– Videli smo šta se dogodilo u Nemačkoj, zemlji koja je znatno bogatija i uređenija od naše, pa se i ona susrela sa problemom izlivanja reka – ističe on.

Naselje Vojvode Vlahovića pretvoreno u jezero

Obilne jučerašnje padavine donele su nove-stare muke stanarima u naselju Vojvode Vlahovića, zbog čega je ugroženo nekoliko domaćinstava.

– Poznati smo po tom “jezeru”, koje se pojavi kad god padne kiša – rekao je predstavnik Udruženja građana “Moje naselje” Marko Mladenović.

On je podsetio da su ekipe JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” pre skoro tri godine uradile atmosfersku kanalizaciju, koja je delimično rešila ovaj problem, ali da još uvek nije sve urađeno kako treba, što i pokazuje činjenica da se potop desi svaki put kada padne kiša.

Nestabilno vreme do utorka

Privatna arhiva/ Udruženje građana “Moje naselje”

U upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ se navodi da se do utorka zadržava nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i velikom količinom padavina.

U Beogradu u utorak promenljivo oblačno, veoma sparno i nestabilno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike