Otvorena nautička sezona u Beogradu: Oko 75.000 putnika lane stiglo brodovima u prestonicu

16.03.2024

15:34 >> 16:19

0

Planira se izgradnja pet marina na Dunavu i to u Somboru, Smederevu, Kladovu, Velikom Gradištu i Golupcu

Otvorena nautička sezona u Beogradu: Oko 75.000 putnika lane stiglo brodovima u prestonicu
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Nautička sezona u Beogradu otvorena je danas svečanim uplovljavanjem kruzera "Viking Lif" kompanije "Viking River Cruises" u međunarodno putničko pristanište Luka Beograd.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović izjavio je za Tanjug da je prošle godine, kada je reč o nautičkom turizmu, od 569 pristajanja brodova, ukupno 567 bilo na Savskom pristaništu.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Kako je naveo, oko 75.000 putnika je prošle godine stiglo brodovima u Beograd, a brodovi pristaju i u Golupcu i u Donjem Milanovcu.

"Najbrojniji gosti u ovom vidu turizma su pre svega iz Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih država, Kanada, Australije i Kine", rekao je Popović.

Turisti sve više traže pojedinačne ture brodom

Izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović naglasila je da turisti sve više traže pojedinačne ture brodom, kao i da je u planu otvaranje tri nove luke   u toku ove godine.

"U planu je otvaranje Rama, Apatina i Sremskih Karlovaca", rekla je Mihailović.

Kako je navela, turisti postaju sve zahtevniji.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

"Mi im sada dajemo mogućnost da odu u domaćinstva u par seoca, gde mogu zajedno sa lokalnim domaćinstvom da spremaju rakiju, da nauče kako da je prave i zapakuju, ali i da probaju domaću hranu. Sve je domaće i autentično", istakla je Mihailović za Tanjug.

Za ovu godinu je najavljeno više od šesto pristajanja, a Mihailović kaže da novo pristanište u Zemunu može pomoći oko prijema tih brodova.

Sezona od marta do Nove godine

Prema njenim rečima, sezona više nije kao što je nekad bila.

"Sada kreće sredinom marta, a traje sve do Nove godine. Svakako se sezona produžuje i sada se gleda da se taj period od novembra do decembra takođe popuni", istakla je Mihailović.

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama navela je da su oni prošle godine zabeležili ukupno 75.000 turista u Beogradu, dok su na nivou cele Srbije zabeležili 1.409 pristajanja i 183.000 putnika.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

"To je za 35 odsto više nego u 2022. godini. A za ovu godinu očekujemo dalji rast, odnosno 10 odsto više putnika, što znači da bi našu zemlju ove godine kruzerima posetilo 200.000 turista, čime se polako približavamo rezultatima iz 2019. godine", naglasila je Hajduković.

Nova pristaništa

Hajduković je podsetila da je potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će Srbija dobiti 14. pristanište i na taj način kompletno zaokružiti infrastrukturu za kruzing u našoj zemlji. 

Izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa jedna je od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta Zaplovi Srbijom, koji je inicirala Agencija za upravljanje lukama, navela je.

Hajduković je istakla da se planira i izgradnja pet marina na Dunavu i to u Somboru, Smederevu, Kladovu, Velikom Gradištu i Golupcu.

"S druge strane razvijaćemo i kanalski i linijski saobraćaj kako bismo naše reke i kanale otvorili kako za domaće, tako i za strane turiste", zaključila je Hajduković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike