Završena sednica Skupštine grada: Svi predlozi usvojeni, Beograd na putu ka ekonomskoj stabilnosti

18.12.2020

09:58 >> 14:12

0

Odbornici su raspravljali i o budžetu, imenovanju ulica, podizanju spomenika...

Završena sednica Skupštine grada: Svi predlozi usvojeni, Beograd na putu ka ekonomskoj stabilnosti
Copyright Foto: 24sedam/Lj. S.

Sednica Skupštine grada Beograda, koja je počela jutros u 10 sati u prostorijama Sava centra, završila se a odbornici su raspravljali o budžetu za sledeću godinu, urbanističkim planovima, imenovanju ulica, podizanju spomenika, pomoći ugostiteljima zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa…

U prostorijama Sava centra usvojeni su svih 36 predloga, među kojima je predlog o Izmenama i dopunama odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kojim će pravo na stalnu socijalnu pomoć moći da imaju korisnici prava na novčanu pomoć u iznosu od 10 odsto od punog iznosa novčane socijalne pomoći, kao i Predlog o umanjenju zakupine zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku, odnosno, kinematografsku delatnost.

Foto: 24sedam/Lj. S.

Takođe, usvojeni su i predlog Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za narednu godinu, predlog Odluke o izmeni i dopuni odluke o uslovima i načinu izmirenja dugovanja za potrošnju vode korisnika priključenih na neuslovne mreže, predlog Odluke o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica, predlog Plana održive urbane mobilnosti grada, predlog Odluke o povećanju osnovnog kapitala JKP GSP “Beograd”, Odluku o izmenama i dopunama odluke i učeničkim i studentskim stipendijama, Odluku o izmeni i dopuni odluke o osnivanju fondacije za mlade talente Beograda, Odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JP “Putevi Beograd”, Odluku o izmeni odluke o osnivanju i radu službe glavnog urbaniste Grada.

Pročitajte još

Odbornici su izglasali i kadrovske planove za 2021. godinu –  za gradsko Prvobranilaštvo i za ombudsmana Beograda.

Usvojen budžet od 125 milijardi dinara

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas budžet za sledeću godinu koji, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi oko 125 milijardi dinara.

Preciznije, ukupan obim budžeta je 124.996.624.827 dinara – oko 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za beogradske opštine.

Začetniku fudbala u Srbiji spomenik na Adi Ciganliji

Hugo Buli, čovek koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju, davne 1896. godine, kada se vratio sa studija u Berlinu, dobiće bistu na Adi Ciganliji, u neposrednoj blizini stadiona.

Takođe, odbornici su izglasali da će i Diana Budisavljević dobiti bistu na novom Savskom keju.

Pročitajte još

Usvojen plan za kompleks socijalnog stanovanja u Ovči

Izglasan je i predloge za kompleks socijalnog stanovanja u palilulskom naselju Ovča, a ukupna površina obuhvaćena tim planovima je oko 125 hektara.

Cilj je da se u tom delu grada omogući da se planski gradi, da ljudima ono što imaju od svoje privatne imovine stave u funkciju, da mogu da zidaju legalno objekte. Planovima je predviđen i stambeni deo, kao i komercijalne zone.

Takođe, usvojen je i predlog o izradi PDR za Blok 32 i izmena Odluke o izradi PDR pijace “Kalenić”.

Građevinske dozvole za više od 1,5 miliona kvadrata

Joffi/Pixabay

U Beogradu će ove godine ukupno biti izdato građevinskih dozvola za više od 1,5 miliona kvadrata, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Na sednici gradskog parlamenta naveo da je gradski Sekretarijat za urbanizam u 2019. izdao građevinskih dozvola za preko 1,3 miliona kvadratnih metara.

– Ove godine Grad Beograd, gradske opštine (koje od ove godine izdaju dozvole do 1.500 kvadrata) i Republika izdaće građevinskih dozvola za preko 1,5 miliona kvadrata – rekao je Vesić.

Za kapitalne investicije oko 18,76 milijardi dinara

Foto: 24sedam/L. Đ. T.

U budžetu grada Beograda za sledeću godinu kapitalna ulaganja predviđena su u iznosu od oko 18,76 milijardi dinara, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da će se iz tih sredstava vršiti pripremni radove za izgradnju metroa, završiti rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, graditi regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, graditi vrtići…

Bulevar patrijarha Pavla Printscreen/Direkcija za građevinsko zemlijšte

– Imaćemo nove 322 raskrsnice sa semaforima kojima će se upravljati centralizovano sistemom adaptibilnog upravljanja saobraćaja, zatim 100 novih zglobnih autobusa, a počinje i izgradnja četiri nove javne garaže – rekao je Vesić na sednici gradskog parlamenta.

Naveo je da će se novcem iz budžeta za sledeću godinu raditi regionalni vodovod Makiš – Mladenovac (309.000.000 dinara), Linijski park (593.550.000 dinara), rekonstrukcija Kalenić pijace (713.050.000 dinara), vodovodna mreža u naselju Ritopek (50.000.000 dinara)…

Makiško polje Direkcija za građevinsko zemljište

– Obećavam da će veći deo Ritopeka imati vodu do novembra naredne godine. Raspisali smo tender, gradimo vodovodnu mrežu dužine 7,3 kilometra – rekao je Vesić.

Najavio je da će odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biti pušteni u funkciju u februaru 2022. godine.

Kako je dodao, Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol vodu će imati do kraja 2023. godine.

O ulaganjima u zaštitu životne sredine

Ilustracija/Profimedia

Za zaštitu životne sredine za 2021. odvojeno je 3.255.964.503 dinara što je 2,87 odsto ukupnog obima budžeta.

Vesić je obrazložio daje  taj program obuhvata održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje, praćenje kvaliteta elemenata životne sredine i upravljanje zaštitom životne sredine…

Rekonstrukcija pozorišta za osobe sa invaliditetom

Pixabay

Sledeće godine, između ostalog, počeće rekonstrukcija scene ”Bojan Stupica” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i rekonstrukcija pozorišta “DADOV“.

Zamenik gradonačelnika je napomenuo da će početi i rekonstrukcija objekta za pozorište za osobe sa invaliditetom u Savskoj ulici, kao i bivše zgrade Vojne akademije na uglu ulica Resavske i Nemanjine koja postaje Muzej grada Beograda.

Sednica je počela minutom ćutanja kojim su odbornici odali poštu direktoru JP “Putevi Beograd” Slaviši Živkoviću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa, kao i svima ostalima koji su preminuli od posledica tog virusa.

Pročitajte još

Na dnevnom redu sednice našao se budžet Beograda za sledeću godinu, a ukupan obim budžeta Grada i gradskih opština iznosi 124,9 milijardi dinara – 113,5 milijardi za Grad i oko 11,5 milijardi za opštine.

Takođe, na dnevnom redu su bili i izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama, izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, kao i o Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike