Spona Košutnjaka i Mosta na Adi: Grad raspisuje tender za gradnju Bulevara patrijarha Pavla

13.08.2021 | 13:29 >> 13:35

Autor: Lj. Stanković

Planirana investiciona vrednost je 14,15 miliona evra

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Grad Beograd raspisaće sledeće nedelje tender za izgradnju Bulevara patrijarha Pavla od Košutnjaka do petlje Hipodrom, odnosno do Mosta na Adi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Bulevar patrijarha Pavla od Košutnjaka do Mosta na Adi biće izgrađen na trasi napuštene železničke pruge, kazao je Vesić na TV Studio B dodajući da će time biti potpuno sačuvan Topčiderski park i sva stabla na tom potezu.

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako je naveo, urađeno je preprojektovanje ovog dela bulevara kako bi se zaobišao Topčiderski park jer planovi koje smo zatekli, koji su rađeni pre 2013. podrazumevali su da bulevar maltene prođe kroz Topčiderski park.

– To nismo hteli da dopustimo. Korišćenjem trase napuštene železničke pruge ovaj problem smo rešili i sačuvali park – rekao je on.

Copyright Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema njegovim rečima, ovo rešenje predviđa zadržavanje postojeće tramvajske pruge na postojećoj trasi kroz park kao sistema kod koga nema zagađenja na bazi SO2 pa je efikasnije da se nađe uz parkovske površine.

Istovremeno je obezbeđeno denivelisano ukrštanje tramvaja i drumskog saobraćaja što značajno povećava bezbednost.

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

– Ukupna dužina saobraćajnice je 1.800 metara. Planirane su dve vozne trake sa po dve saobraćajne trake po smeru i razdelnim pojasom širine četiri metra. Trotoari su promenljive širine, najmanje dva metra – kazao je Vesić.

Pročitajte još

Dodaje da je ovim projektom predviđeno povezivanje pešačkih i biciklističkih staza koje dolaze iz Rakovičke doline sa pravcem Ade Ciganlije, Novog Beograda preko novog mosta i savskog priobalja ukupno.

Na trasi će biti i dva kružna toka i trokraka raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića.

Planirana investiciona vrednost je 14,15 miliona evra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam