Meduze na Adi Ciganliji uznemirile kupače: Šta se još krije u dubinama "beogradskog mora"?

18.08.2021

17:19 >> 06:20

0

Biolog dr Aleksandar Hegediš objasnio je za 24sedam da li ima mesta za paniku

Meduze na Adi Ciganliji uznemirile kupače: Šta se još krije u dubinama "beogradskog mora"?
Copyright 24sedam/Pixabay/Free-Photos/FlorenceD-pix

Da li Beograđanima preti opasnost od meduza koje su se nedavno pojavile na Adi Ciganliji? Reporteri 24sedam kontaktirali su s biologom dr Aleksandrom Hegedišom, koji je objasnio da li bi građani trebalo da strahuju od ovih stvorenja, kao i koje se to još “nemani” nalaze u dubinama Savskog jezera.

– Meduze ne mogu da nanesu nikakvu štetu ljudima. One, naravno, imaju žarne ćelije na pipcima, ali su bezopasne. Mogu, eventualno, da ubiju algu ili parameciju, pošto se njima hrane – objašnjava za 24sedam Hegediš.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, matična područja ove vrste meduza su Japan i Kina, ali su se one raširile po svim kontinentima, pa su tako stigle i u naše krajeve.

U Evropi su se prvi put pojavile u Londonu, krajem 19. veka, a već početkom 20. veka proširile su se čitavim kontinentom.

Puxabay/Free-Photos, Ilustracija

– U Srbiji su se prvi put pojavile šezdesetih godina prošlog veka. Svaka malo veća bara kod nas ima meduze, samo što su u Adi Ciganliji vidljivije jer se deca kupaju u plićaku, pa ponekad uspeju da ih uhvate u kanticu i onda ih pokažu roditeljima. Svakako, mesta za strah nema, pošto su ove meduze potpuno bezazlene – objasnio je biolog.

Kako kaže, ima godina, kao što je ova, kada meduza ima više i vidljivije su zato što je voda toplija.

– Njima odgovaraju visoke temperature. Izuzetno su male i generalno ih je veoma teško videti, pošto su prečnika od pet do 25 milimetara. Beličaste su i imaju radijalne pregrade u obliku krsta i pipke. Njihovo razmnožavanje zavisi od toga da li je godina toplija ili ne, budući da toplota utiče na njihovo prenošenje. Ima ih uvek u Adi Ciganliji, ne samo ove godine, ali brojno stanje im varira iz godine u godinu, tako da ih ponekad ima baš dosta, dok ih je ponekad veoma malo, pa ih kupači uopšte i ne primete – kaže Hegediš.

Panika zbog stvorenja koje podseća na ajkulu

Početkom jula ove godine kupače na Adi Ciganliji zabrinula je pojava jedne čudne i neobične vrste ribe, koja pomalo podseća na ajkulu. Tada su se mnogi građani zabrinuli, ali mesta za strah, naravno, nije bilo.

Printscreen/ Twitter, (beo)gradjanka

– Bio je to najobičniji tolstolobik, koji ponekad pliva po površini, obično kada je povređen ili bolestan. Njegova peraja pomalo liče na ajkulina, te su se zato građani uplašili – objašnjava za 24sedam Hegediš.

Kako kaže, u Adi Ciganliji ima svačega, te na momente izgleda kao da je postala “kontejner” za napuštene vodene ljubimce.

– Tu je bilo svega, jedno vreme se nalazila populacija ukrasnih japanskih koi šarana. Njih nema u poslednjih nekoliko godina, ali bilo ih je pre. Neko ih je, verovatno, gajio, ali je prevideo da oni rastu kao normalni šarani, postanu veliki i prerastu kućne akvarijume, pa ih je pustio u Adu – navodi biolog.

Pixabay/FlorenceD-pix, Ilustracija

Kako dalje objašnjava, bilo je i kalifornijskih kornjača, koje mogu da dostignu težinu od nekoliko kilograma.

Pročitajte još

– Pojave se s vremena na vreme. One čak mogu da budu i malo agresivne, ali do sada nije zabeležen nijedan slučaj da su nekoga napale – zaključio je Hegediš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike