Potpisani ugovori: Grad će dodeliti pomoć porodicama izbeglica i interno raseljenih lica

18.08.2021

07:42

0

Pomoć je namenska, bespovratna i dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata

Potpisani ugovori: Grad će dodeliti pomoć porodicama izbeglica i interno raseljenih lica
Copyright Beoinfo

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je ugovore sa 54 izabrana korisnika za dodelu pomoći u građevinskom materijalu, kao i dodatne pomoći u materijalu za otkupljene seoske kuće, koji će im biti isporučen u roku od tri meseca od potpisivanja ugovora.

Pomoć je namenska, bespovratna i dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Pročitajte još

Stanisavljević je navela da se pomoć dodeljuje kako bi se poboljšali uslovi stanovanja porodičnih domaćinstava korisnika koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada najmanje godinu dana pre objave javnog poziva.

Vrednost paketa građevinskog materijala i stolarije po porodičnom domaćinstvu iznosi do 550.000 dinara, a nemenjen je za 26 porodica koje u svojini imaju objekte za stanovanje, ali im je ovakva vrsta pomoći potrebna radi poboljšanja uslova stanovanja, navela je gradska sekretarka.

Ona je naglasila da je 28 porodica dobilo građevinski materijal u vrednosti od 200.000 dinara i to za adaptaciju seoskih domaćinstava.

Beoinfo

Rec je o domaćinstvima koja su u prethodnom periodu kupili uz pomoć Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Komesarijata za izbeglice i migracije.

Stanisavljević je podsetila da je prošle godini Sekretarijat za socijalnu zaštitu realizovao pet javnih poziva, u okviru kojih je zbrinuo 32 porodice izbeglica i 37 porodica interno raseljenih lica, odnosno oko 200 lica, i to putem dodele paketa građevinskog materijala i otkupa seoskih kuća sa okućnicom.

– Nastojimo da svakoj izbeglici koja nam se obrati, a koja nema rešeno stambeno pitanje, pružimo neophodnu pomoć, zaštitu i trajno stambeno rešenje. Želimo da na najbolji način rešavamo probleme u vezi sa stambenim zbrinjavanjem i integracijom – rekla je Stanisavljević.

Grad Beograd je u periodu od 2014. do 2020. godine stambeno zbrinuo 1.410 porodica izbeglica i 297 interno raseljenih porodica dok su u raseljeništvu, kroz dodelu paketa građevinskog materijala, otkup seoskih kuća sa okućnicom, dodelu montažnih kuća ili dodelu stanova u zakup sa mogućnošću otkupa.

– To znači da je više od 5.000 osoba dobilo svoj krov nad glavom – rekla je Stanisavljević.

Pročitajte još

Na teritoriji grada Beograda ostalo je još oko 2.500 porodica izbeglica koje nisu rešile stambeno pitanje, što predstavlja 40 odsto svih potreba u Srbiji, i oko 3.500 porodica interno raseljenih koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike