Grad Beograd počeo radove na infrastrukturi za fabriku vakcina

25.08.2021

09:36 >> 09:27

0

Autor: J. V.

Izvor: Tanjug

Zamenik gradonačelnika je istakao da je vrednost radova skoro 1,4 milijarde dinara, odnosno skoro 12 miliona evra, a da je rok za završetak radova 120 dana

Grad Beograd počeo radove na infrastrukturi za fabriku vakcina
Ilustracija, Pixabay

Grad Beograd je preko svoje Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada jutros započeo radove na izgradnji infrastrukture za novu fabriku vakcina u Zemunu, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je istakao, vrednost radova je skoro 1,4 milijarde dinara, odnosno skoro 12 miliona evra, a rok za završetak radova je 120 dana.

Prema njegovim rečima, nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi se od nedavno izgrađene Ulice Grmeč nova 1 (S-12), odakle nastavlja paralelno sa auto-putem do Ulice soko salaš u zoni isključenja za Aerodrom “Nikola Tesla”, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Saobraćajnica će biti duga 5,9 kilometara, ima kolovoz širine sedam metara sa dve saobraćajne trake, uz koje će se nalaziti zeleni pojas od 4,5 metara i trotoar širine dva metra.

Na šest mesta duž saobraćajnice biće izgrađeni ukrštaji sa budućim saobraćajnicama koje će se graditi na ovom području, dok će za postojeće kolske ulaze u stambene i poslovne objekte biti obezbeđeni odgovarajući prilazi.

Površina novog kolovoza je 41.500, a trotoara 12.000 kvadratnih metara.

Ispod saobraćajnice grade se dva nova cevovoda, prečnika 300 i 500 milimetara, ukupne dužine 12,5 kilometara, a cevovod od 500 milimetara će vodom snabdevati naselja Radio-far i Aerodroma „Nikola Tesla”. Nova fekalna kanalizacija je dužine 5.970 metara i duž trase kanalizacije ugradiće se sedam šahtnih pumpnih stanica koje će otpadne vode usmeravati do postojećih recipijenata.

Pročitajte još:

Duž saobraćajnice se postavlja javna rasveta i vrši ozelenjavanje sa 475 drvorednih sadnica i 1.100 komada zimzelenog žbunja.

– Izgradnjom infrastrukture za fabriku vakcina povećaćemo interesovanje investitora za privrednu zonu duž auto-puta, jer će sada biti mnogo lakše da privučemo investitore kada imamo izgrađene saobraćajnice, kao i struju, vodu, kanalizaciju i gas – naglasio je Vasić. Kako je objasnio, to znači da ulaganje u infrastrukturu za fabriku vakcina nije ulaganje samo za ovu fabriku već i za najmanje 15-20 novih industrijskih postrojenja koja će nići na ovom području predviđenom za industriju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti