Sutra na Skupštini grada: Ulica Ljubanu Jednaku, skver Milene i Gage, spomenici Pupinu i Dušku Radoviću

29.08.2021

08:20

0

Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuvamo – poručuje zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Sutra na Skupštini grada: Ulica Ljubanu Jednaku, skver Milene i Gage, spomenici Pupinu i Dušku Radoviću
Copyright Beoinfo

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda ulicu će dobiti Ljuban Jednak, jedini preživeli u ustaškom masakru u crkvi u Glini 1941. godine, Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće skver Milene i Gage, park će dobiti Mika Oklop, a spomenike Mihailo Pupin i Dušan Radović, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Inicijativu da Ljuban Jednak dobije ulicu podneo je Aleksandar Vučić u svojstvu građanina, kao i građani Busija. Od sutra dosadašnja Imotska ulica u Gradskoj opštini Voždovac preimenuje se u Ulicu Ljubana Jednaka, Srbina koji je jedini preživeo u jednom od najsvirepijih i najmonstruoznijih pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaške vlasti izvršile u noćima između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi – rekao je Vesić.

Takođe je istakao da će se pred odbornicima naći predlog odluke da se javnoj površini na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja dodeli naziv Skver „Milene i Gage“, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću i podsetio da je taj predlog lično predložio kao građanin.

Dodao je da će na njegov predlog park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84, na uglu sa ulicom kneginje Zorke, dobiti naziv Park Mile Oklopa.

– Spomenik na Topličinom vencu dobija Dušan Radović. Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Inicijalni odbor, koji čine akademik Matija Bećković, prof. dr Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i prof. dr Zorica Hadžić i ona će sutra biti prihvaćena – rekao je Vesić.

– Mihajlu Pupinu, naučniku i pronalazaču, biće podignut spomenik ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu. Poziciju spomenika predložio je Elektrotehnički fakultet imajući u vidu da se nalazi ispred objekta Tehničkog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra 73 u Beogradu, koja se nalazi u okviru kulturnog dobra i koja predstavlja prvi namenski zidan objekat za smeštaj tehničkih fakulteta – objasnio je Vesić.

Vesić je rekao da će Beograd nastaviti da neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije kao i pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva našeg grada.

– Beograd se više ne stidi svoje istorije već je sa ponosom neguje i čuvamo – poručio je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike