Ilegalna gradnja na Vračaru: Građani traže rušenje bespravnih objekata

18.09.2020

14:39 >> 09:21

0

Građevinska inspekcija reagovala je nekoliko puta, međutim, narandžasta traka je bila skinuta svaki put

Ilegalna gradnja na Vračaru: Građani traže rušenje bespravnih objekata
Copyright Gradnja bespravnih objekata na Vračaru Promo/ Društvo za ulepšavanje Vračara

Predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i Udruženja „Topolska” poslali su gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku Goranu Vesiću zahtev za rušenje bespravno nadzidanih i nadograđenih objekata u Krunskoj ulici i na uglu ulica Jadranske i Cerske, uz napomenu da će se u borbi protiv divlje gradnje obratiti i Vladi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Naime, Društvo za ulepšavanje Vračara već nekoliko meseci unazad vodi borbu sa bezobzirnim investitorima koji ilegalno pokušavaju da nadgrade zgradu u Krunskoj ulici broj 79.

Bespravni objekat u Krunskoj ulici, broj 79  Promo/Društvo za ulepšavanje Vračara

– Zahtevamo da postupite u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjem i sprovedete rušenje bespravno nadzidanih spratova. U suprotnom, bićemo prinuđeni da se obratimo Ministarstvu građevinarstva, Vladi Srbije i, naposletku, predsedniku Srbije radi zaštite interesa građana Vračara i Beograda – piše u njihovom zahtevu.

Zahtev poslat gradonačelniku Beograda i njegovom zameniku  Promo/Društvo za ulepšavanje Vračara

Predstavnik ovog društva Aleksandar Arsenijević kaže da je građevinska inspekcija reagovala nekoliko puta i zatvarala gradilište, međutim, narandžasta traka oko zgrade svaki put je bila skinuta.

– Konstantnim podizanjem i prekoračivanjem gradnje u pogledu spratnosti vrši se dodatni pritisak na već ionako veoma ugroženu infrastrukturu Vračara u pogledu vodovoda, kanalizacije, parkiranja, osunčanosti i provetrenosti ulica, broja mesta u predškolskim i školskim ustanovama, čime se dodatno utiče na smanjivanje kvaliteta života na našoj opštini – kazao je Arsenijević.

U prilog tome da je reč o građevinskoj prevari je i pisanje “Blica” da je svedok saradnik Nebojša Joksović kupio objekat u Krunskoj ulici za 420.000 evra od novca koji je dobio od narko-bosa Darka Šarića.

Ilegalna nadgradnja objekta na uglu ulica Jadranska i Cerska  Promo/Društvo za ulepšavanje Vračara

Ništa bolja situacija nije ni na uglu Jadranske i Cerske ulice, gde je investitor, pored dozvoljenih pet, nadogradio još tri ilegalna sprata. Reakcija građevinske inspekcije nije izostala ni u ovom slučaju, ali ishod je bio isti – skidanje trake i neometan nastavak gradnje.

– Obustava radova se danima ne poštuje i nakon postavljanja trake u poslednjih nekoliko dana na objektu je izveden još jedan sprat (sedmi) i vrše se intenzivne pripreme (oplata i armatura) za još jedan sprat (osmi). Čak su juče i uklonili crvenu traku, što je zakonom krivično kažnjivo – rekao je stanar ove opštine Dragan Vučićević.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda izdao je dozvolu za izgradnju ugaonog dvostrano uzidanog stambenog objekta propisane spratnosti: suteren, prizemlje, pet spratova, kao i uvučeni sprat. Dozvolom je predviđeno da se u zgradi nalazi 20 stambenih jedinica i 22 parking-mesta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike