24sedam saznaje: Kućne ljubimce sahranjivaćemo na Bežanijskoj kosi

18.09.2020

07:00 >> 07:53

0

Sredinom sledeće godine na Novom Beogradu će biti otvoreno groblje sa 2.329 parcela

24sedam saznaje: Kućne ljubimce sahranjivaćemo na Bežanijskoj kosi
Copyright Pixabay

Beograd bi u bližoj budućnosti trebalo da dobije dugoočekivano groblje za kućne ljubimce, koje će biti stacionirano na Novom Beogradu, tačnije na Bežanijskoj kosi, a tender za izbor izvođača radova trebalo bi da bude raspisan ovog meseca.

Buduće večno počivalište za ljubimce prostiraće se na parceli od jednog i po hektara, u Bloku 51, južno od auto-puta, u blizini hotela „Nacional”.

Promo/Beoinfo

Beograđani, koji su decenijama svoje pse, mačke i druge ljubimce nezakonito sahranjivali po dvorištima, parkovima i „divljem groblju” u Miljakovačkoj šumi, uskoro će od svojih krznenih prijatelja moći da se oproste na human i civilizovan način, u aleji koja će biti popločana drvoredima i koja će imati 839 parcela, 730 kolumbarijuma, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će tender za izbor izvođača radova biti raspisan ovog meseca.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Promo/Beoinfo

– Već u maju ili junu sledeće godine imaćemo groblje kućnih ljubimaca, tako da će Beograd konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi – dostojno mesto za sahranu kućnih ljubimaca, jer su oni živa bića i prema njima tako i treba da se odnosimo – naveo je Vesić, dodavši da projekat košta 168 miliona dinara.

Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić istakao je da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca.

Prvi planovi za otvaranje groblja za kućne ljubimce datiraju iz 1996. godine, ali od tada ništa konkretno nije urađeno, sve do 2017, kada se Saobraćajni institut CIP prijavio za tender.

Promo/Beoinfo

Groblje u tri zone

Kompleks će se sastojati od tri zone. U prednjoj će biti administrativni objekat u kome je planirano da se nalaze veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu.

Srednja zona će služiti za pojedinačno i grupno sahranjivanje životinja, a sastojaće se od trga za ispraćaj i parcele za rozarijume i kolumbarijume. U poslednjoj zoni će se nalaziti centar za spaljivanje animalnog otpada.

Takođe, dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja, pa će postojati malo, srednje i veliko grobno mesto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike