DUAL radar meri brzinu do pet vozila istovremeno, za nekoliko sekundi detektuje prekršaj i prikuplja podatke za pokretanje postupka

26.04.2023

11:27

0

Autor: J.N.

Uvođenju ovog uređaja u kontrolu na ulicama prethodila je pažljiva i detaljna analiza mesta gde je bezbednost saobraćaja nepropisnom brzinom najugroženija

DUAL radar meri brzinu do pet vozila istovremeno, za nekoliko sekundi detektuje prekršaj i prikuplja podatke za pokretanje postupka
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Najmoderniji uređaj za merenje brzine "dual radar" u svega nekoliko sekundi detektuje prekoračenje brzine i prikuplja podatke potrebne za pokretanje prekršajnog postupka!

Istovremeno meri brzinu do pet vozila u pet saobraćajnih traka, bez obzira na smer kretanja, a potrebno mu je manje od pola sekunde da akumulira podatke, objedini ih u  bazi podataka, odakle ih procesuira delu službe koji se bavi rasvetljavanjem prekršaja.

- Uređaj prikuplja elemente procesne građe za budući postupak, tako što omogućava podatke za inicijalni akt prema prekršajnom sudu, odnosno pruža podatke potrebne za zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - rekao je za Tanjug Dejan Stević, potpukovnik Uprave saobraćajne policije.

Pored prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, radarom su dokumentovani i prekršaji nepropuštanja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu i prekršaji nepropisnog preticanja

Pančevo "rekorder" za sad

Policijski službenici saobraćajne policije u Pančevu su, za samo tri dana, uređajem "DUAL radar", otkrili više od 650 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza.

Ovim uređajem izmerena je brzina kretanja motocikla od 159 kilometara na sat gde je ograničenje 50.

Uvođenju ovog uređaja u kontrolu na ulicama prethodila je pažljiva i detaljna analiza mesta gde je bezbednost saobraćaja nepropisnom brzinom najugroženija.

Rezultat je pokazao da su prioritet zone škola i najfrekventnije raskrsnice na kojima je saobraćaj pešaka najizraženiji.

Ovaj radarski sistem koristi u najrazvijenijim državama Evrope, ali i šire, dok je u Srbiji njegova upotreba otpočela pre desetak dana, i za sada pokazuje sjajne rezultate.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike