Zelenilo: Palme na Kalemegdanu nisu jedine u Beogradu, ima ih i u privatnim vrtovima

14.10.2020

12:55 >> 12:03

0

Autor: Jovana Vrećo

Blage zime u prestonici su, kako se ukazuje, stvorile mogućnost da se palme zasade

Zelenilo: Palme na Kalemegdanu nisu jedine u Beogradu, ima ih i u privatnim vrtovima
Copyright JKP "Zelenilo-Beograd"

– Ozelenjavanje Beograda egzotičnim vrstama nije nešto što ne postoji u prestonici. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.

Ovako, za „24sedam“, kažu u JKP „Zelenilo-Beograd“, ali i naglašavaju da je jučerašnja sadnja palmi na Kalemegdanu prvi primer da je u Beogradu na javnoj površini zasađena neka egzotična vrsta.

Palme sa instant efektom

Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, kako navode u ovom preduzeću, odabrali su primerke koji su visine oko tri i po metra, jednakog rasta.

– Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Zasađene su u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu – kažu u ovom preduzeću.

Klima nam donela palme

– Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura – rekli su u „Zelenilu“, i dodali da se zbog toga otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje.

Kako će palme tokom zime da se „njišu“

– Vrsta palme koja je zasađena na Kalemegdanu, veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni celzijusa – navode u „Zelenilu“, i dodaju da će tokom zimskih meseci stabla palmi zaštititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JKP „Zelenilo-Beograd“ će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća.

Na pitanje da li je planirano sađenje palmi na još nekoj lokaciji u Beogradu, u JKP „Zelenilo-Beograd“ nismo dobili odgovor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike