Umetnice slikaju murale na Dorćolu: Festival "Rekonstrukcija" i prepoznatljivost žena na uličnoj sceni

26.09.2020

13:11 >> 19:21

0

Ulične umetnice i njihova dela iz godine u godinu postaju upečatljivije

Umetnice slikaju murale na Dorćolu: Festival "Rekonstrukcija" i prepoznatljivost žena na uličnoj sceni
Copyright Promo/Janko Počuča

Ulične umetnice, Barbara Dimić i Tijana Tripković, učestvuju na trećem Festivalu umetnosti “Rekonstrukcija”, koji je počeo danas i trajaće do 29. septembra, a na kojem će biti naslikana tri murala. One su za 24sedam.rs govorile o svojim delima, ali i o zastupljenosti umetnica i njihovoj prepoznatljivosti na uličnoj sceni.

– Radim murale koji su namenjeni ženama i oblinama. Imam seriju murala koja se zove “Ćao lepa”, i onda po raznim gradovima na jezicima te sredine napišem “Ćao lepa” sa crtežom neke malo punije devojke sa ciljem da osvestim da su obline lepe – kaže Tripković.

Ulična umetnica, ali i grafička dizajnerka i ilustratorka, za 24sedam dodaje da je pre 15 godina počela da slika murale, kao i da je svoj trag pored Beograda ostavila i u Barseloni, Lisabonu i na obali Crne Gore.

Tijana Tripković (levo) Privatna arhiva

Tripković napominje da su umetnice sve više i više zastupljene.

– Festival je napravljen za sve umetnice, što pokazuje da postoji dosta žena koje rade kvalitetno – navodi sagovornica.

Mural Tijane Tripković Privatna arhiva

Pored nje, u crtanju murala tokom “Rekonstrukcije” učestvovaće i Barbara Dimić, grafička dizajnerka i ilustratorka, čija se dela mogu videti u srpskim gradovima.

– Počela sam da slikam murale 2006. godine, još na fakultetu. Uglavnom ih ima po Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije kao što je Kragujevac, Kraljevo… Omiljeni su mi “Duhovi Savamale”, kao i cela ta serija – priča ona.

Barbara Dimić i njen mural Privatna arhiva

Murali ove umetnice prepoznatljivi su po svetlim i živim bojama sa često, kako ona ističe, uznemirujućim detaljima.

– Volela bih da ima više uličnih umetnica i nadam se da će festival, ali i mi koji učestvujemo u njemu, podstaći mlade umetnice da crtaju murale. Nas nekoliko već imamo izgrađen pečat, tako da verujem da ulične umetnice jesu prepoznatljive – zaključuje Dimić.

Tijana i Barbara će dva murala uraditi na fasadama u ulici Despota Đurđa 7 i 11, a saradnice će im biti Valentina Brković, multidisciplinarna dizajnerka i ilustratorka iz Beograda, i Sandra Nikač, scenografkinja i kreatorka lutaka iz Beograda, studentkinja 3. godine doktorskih akademskih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dok će na zidovima u Mike Alasa 36 rad realizovati tri umetnice odabrane konkursom – Milica Bojanić učenica 3. razreda Umetničke škole u Nišu i Nataša Mihailović iz Pančeva, višestruko nagrađivana studentkinja 4. godine animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu., a koje će biti predvođene uličnom umetnicom TKV – Ivom Dimitrijević iz Beograda, studentkinjom 3. godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti.

U okviru manifestacije, u utorak, 29. septembra, biće organizovana i diskusija „Jedan za sve“ u UK „Stari grad“, koja će se baviti prirodom javnog prostora iz pozicija njegovih različitih korisnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike