Čovek koji je promenio Beograd: Zašto je Branko Pešić ostao upamćen kao omiljeni gradonačelnik

14.10.2020

19:49 >> 17:11

0

Bio je predsednik Skupštine grada deset godina, a u njegovo vreme izgrađeni su Gazela, Mostarska petlja, Terazijski tunel, Hala Pionir, SRC 25. maj, Muzej sav

Čovek koji je promenio Beograd: Zašto je Branko Pešić ostao upamćen kao omiljeni gradonačelnik
ATA images/Antonio Ahel/24sedam/Katarina Mihajlović/ Stevan Kragujević

Legendarni gradonačelnik Beograda Branko Pešić, kome će, današnjom odlukom Skupštine grada, biti podignut spomenik ispred Opštine Zemun, na Masarikovom trgu, pokrenuo je projekte koji su glavni grad Srbije i tadašnje SFRJ svrstali u red svetskih metropola i definisali kurs kojim se i danas kreće.

Pešić je bio je prvi čovek prestonice čitavu deceniju, od 197-64. do 1974. godine. Upravo on je najzaslužniji za izgradnju mosta “Gazela”, Mostarske petlje, Terazijskog tunela, uređenje Ade Ciganlije, otvaranje Hale „Pionir“, SRC „25. maj“, „Pinkija”, „Olimpa“, Muzeja savremene umetnosti.

Na kraju njegovog drugog mandata završena je izgradnja Palate „Beograđanka“, započeta gradnja zapadne i istočne kapije Beograda, a u to vreme rodile su se ideje koje se danas, više od 40 godina kasnij, polako realizuju. Reč je o planu spuštanja grada na reke (Beograd na vodi), izgradnje železničkog čvora (Prokop) i planu Beogradskog metroa.

U vreme socijlizma Pešić je bio najduže prvi čovek glavnog grada, a uživao je nepodeljeno poštovanje Beograđana. Njegovi savremenici kažu da je radio danonoćno, i da je znao u sred noći da pozove telefonom direktore ili zaposlene ako bi se desilo da nestane struje ili ako ne rade ulične sijalice tamo kuda je prošao. Bio je omiljeni gradonačelnik Beograda.

Branko Pešić rođen je 1. oktobra 1922. godine. Nakon završetka osnovne škole i gimnazije u Zemunu, studirao je pravo na Beogradskom univerzitetu.

Međutim, posle Aprilskog rata 1941. godine i okupacije tadašnje Kraljevine Jugoslavije, napustio je studije da bi učestvovao u narodnooslobodilačkom ratu. U početku je učestvovao u organizaciji sabotaža i diverzija u rodnom Zemunu, a potom pristupio partizanima i borio se na frontu u Bosni kao politički komesar bataljona, komande mesta i komande vojnog područja. U sastavu 12. vojvođanskog korpusa učestvovao je u borbama za oslobođenje Beograda i Zemuna, oktobra 1944. godine.

Posle rata, Branko završava Višu političku školu i obavlja razne državno-političke dužnosti. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada. Od 1964 do 1974. obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi