Šapić primio đake Matematičke gimnazije: Grad će nastaviti da pomaže mladim ljudima u naučnom radu

27.12.2022 | 12:25

Autor: 24sedam

Učenicima Matematicke gimnazije čestitao je na postignutim rezultatima i poželeo puno sreće u daljem radu i naučnom napretku

Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru učenike Matematičke gimnazije koji su učestvovali na 19. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bogoti i poručio da će Grad nastojati na sistemski način da pomogne svim mladima koji državu predstavljaju na ovakav način.

Gradonačelnik je naveo da su učenici Matematičke gimnazije na tom takmičenju osvojili srebrnu i bronzanu medalju i istakao da ovo nije prvi put da đaci ove škole postižu ovakve rezultate za svoj grad i državu.

- Pokušaćemo u narednom periodu da kao Grad Beograd pomognemo mladim ljudima u njihovom naučnom radu, da im unapredimo uslove i da sistematizujemo način pomoći svima koji grad Beograd i državu Srbiju predstavljaju na ovaj način. Oni svakako imaju načina da visoke rezultate postignu i bez nas, ali je naša obaveza da učinimo sve u našoj moći da im u tome pomognemo - rekao je Šapić.

Beoinfo
 

Učenicima Matematicke gimnazije čestitao je na postignutim rezultatima i poželeo puno sreće u daljem radu i naučnom napretku.

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić, zahvalila je gradonačelniku što je primio učenike te škole koji su, dodala je, bili deo ekipe iz Srbije koja je učestvovala na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Kolumbiji.

Na tom takmičenju su učestvovala još dva učenika koja nisu iz Beograda, navela je i podsetila da je Međunarodna naučna olimpijada takmičenje iz fizike, hemije i biologije.

Beoinfo
 

- Učenici su na ovaj način pokazali svoju svestranost u punom sjaju. Takmičenje je bilo vrlo teško, time je ovaj rezultat još bolji. Ono što je bitno, to je da su danas, time što ih je gradonačelnik primio, shvatila da je ovo važno i da njihov grad i država cene njihov trud i rad, što im je podsticaj za budućnost - rekla je Katić.

Istakla je da učenici ne bi putovali u Kolumbiju da Grad nije imao razumevanja za njihov veliki uspeh time što su se plasirali da učestvuju na takmičenju u toj državi zbog čega je gradonačelniku i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu posebno zahvalila.

Na naučnoj olimpijadi u Bogoti učestvovala su četiri učenika Matematičke gimnazije u Beogradu - Andrej Drobnjaković, Jovan Kulezić, Nikola Stefanović i Iva Živković. Andrej, koji je osvojio srebrnu medalju, zahvalio je Gradu i Srbiji na tome što su im omogućili da se takmiče na ovom, kako je rekao, naprestižnijem takmičenju. 

- Stvarno sam ponosan što sam imao privilegiju da se takmičim za tim Srbije i osvojim srebrnu medalju. Hvala svima na toj sjajnoj mogućnosti - rekao je on.

Bronzanu medalju osvojio je Jovan Kulezić, koja pohađa prvi razred Matematičke gimnazije. On je za Tanjug preneo svoja iskustva sa takmičenja, ističući da mu mnogo znači medalja koju je osvojio.

- Iskustva su odlična. Samo takmičenje, druženje i poznanstva koja sam tom prilikom stekao dosta mi znače, kao i medalja. Ostaje sve u lepo sećanju - rekao je Jovan.

Dodao je da su mu svi drugari iz Matematičke gimnazije čestitali i da su veoma srećni zbog uspeha koji je postigao. Iako nije osvojila nijednu medalju, Iva Živković kaže da sa takmičenja nosi lepa iskustva.

- Pamtiću ga po broju novih drugara širom zemaljske kugle koje sam upoznala na ovom takmičenju i po druženju - rekla je ona.

Navela je da je tamičenje trajalo od 2. do 12. decembra i dodala da ovo nije prvi put da učestvuje na ovakvom takmičenju, te dodala da je ranije učestvovala na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i Evropskoj devojačkoj informatičkoj olimpijadi.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/12/01/64c4e9adb45738d81958be80/uhd/64c4e9adb45738d81958be80.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958be80",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1212373_th_1671891531.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam