Posle ulice, dobio je i spomenik: Beograd se još jednom poklonio velikom Agostinu Netu! (FOTO)

17.11.2022

18:38

0

Predstavljanju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar unutrašnjih poslova Angole Euženio Sezar Laborinjo

Posle ulice, dobio je i spomenik: Beograd se još jednom poklonio velikom Agostinu Netu! (FOTO)
Predstavljen spomenik Agostinu Netu - Copyright Beoinfo

Spomenik prvom predsedniku Narodne Republike Angole Agostinu Netu predstavljen je danas na platou ispred Starog dvora u Beogradu, povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja tog istaknutog državnika.

Predstavljanju spomenika koji će biti postavljen u Ulici Agostina Neta na Novom Beogradu prisustvovali su predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar unutrašnjih poslova Angole Euženio Sezar Laborinjo.

Nikodijević je naveo da je Skupština Grada Beograda, na inicijativu ambasade, a u skladu sa dogovorom dva predsednika donela odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu koji dugo ima ulicu na Novom Beogradu.

Istakao je da je Angola naša prijateljska zemlja sa kojom decenijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose.

- Angola je uvek bila tu kad je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujedinjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja. Dobar deo naše istorije poslednjih stotinak godina je zajednički, to je borba za nezavisnost, za zaokruživanje državnosti - rekao je Nikodijević.

Dodao je da je Agostino Neto simbol te borbe i prvi predsednik nezavisne Angole, veliki prijatelj tadašnje SFRJ i tadašnjeg predsednika Tita.

- Mnogo toga zajedničkog vezuje Angolu i Srbiju. Bez obzira što smo kilometrima udaljeni i nalazimo se na različitim kontinentima drago nam je da na svim kontinentima imamo prijatelje, ljude koji imaju razumevanja za nas, one koji su spremni da nam pomognu kada nam je teško i mi smo spremni da pomognemo njima kada je pomoć neophodna - rekao je Nikodijević i dodao da takvu vrstu prijateljstva treba da nastavimo da gajimo.

Nikodijević je rekao da će odluka o tačnoj lokaciji gde će spomenik biti podignut, a radi se o ulici Agostina Neta, biti doneta na sednici Skupstine grada u decembru.

- Očekujem da će tokom januara spomenik zvanično biti postavljen, a da će svečano otvaranje spomenika biti u prvoj polovini naredne godine, prilikom posete predsednika Angole - rekao je Nikodijević.

Ministar Laborinjo u ime Vlade Angole, delegacije koja ga prati i u svoje lično ime izrazio zadovoljstvo što je pozvan da poseti Srbiju, te zahvalio na srdačnoj dobrodošlici.

Govoreći o Agostinu Netu, podsetio je da je on bio lekar, pisac i veliki državnik.

Dodao da je on bio najznačajnija ličnost u Angoli u 20. veku, predsednik prvog Narodno-oslobodilačkog pokreta Angole koji je 1975. godine postao prvi predsednik tadašnje Narodne Republike Angole, te da je i posle njegove smrti, 10. septembra 1979. godine, nastavio da bude "obavezna referenca za svakog Angolca i izvor inspiracije novim generacijama".

- Organizacija ove vrlo bitne aktivnosti od strane srpskih vlasti, uz pomoć ambasade Angole u Srbiji, pokazuje odlučnost naših dveju zemalja da još više ojačaju svoje izvanredne odnose koji postoje između dve zemlje i dva naroda - rekao je Laborinjo.

Dodao je da angolski narod i vlast nikada neće zaboraviti pomoć koju su dobili od Srbije kada je reč o diversifikaciji i ekonomskom razvoju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike