Ako "raspalite" roštilj na terasi, skupo će vas koštati: Beograđani moraju ovog leta da zaborave stare "navike"

25.06.2022 | 05:45

Autor: Jovana Beloica

Uz posebne izmene u kućnom pravilniku, odbornici prethodnog saziva Skupštine grada Beograda izglasali su da ćumur i otvoreni plamen nisu više dozvoljeni

Copyright Pexels 24sedam

Osim što zbog mirisa roštilja sa komšijine terase može da se ogladni, ta praksa paljenja vatre na terasi pokazala se kao jedan od glavnih uzroka požara u stambenim objektima poslednjih godina, zbog čega je usvojena odluka o njegovoj zabrani stupila na snagu još 1. januara 2022. godine.

Uz posebne izmene u kućnom pravilniku, odbornici prethodnog saziva Skupštine grada Beograda izglasali su da ćumur i otvoreni plamen nisu više dozvoljeni.

Pixabay/ Hai Nguyen Tien
 

Kako je navedeno, ustanovljeno je da roštiljanje predstavlja i najčešći povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, pa se zbog toga zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od požara. Ove odredbe odnose se i na zajedničke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

Ipak, oni sa visoko ograđenim balkonom, pa i oni na poslednjim terasama, ponekad to mogu iskoristiti, te prekršiti "pravilo", za šta im preti kazna od oko 150.000 dinara.

Takođe, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je prošlogodišnjom analizom slučajeva izbijanja požara na teritoriji prestonice, utvrdio da se ljudski faktor navodi kao najzastupljeniji uzrok izbijanja požara, posebno u stambenim zajednicama i to upotrebom otvorenog plamena na terasama stambenih objekata.

S druge strane, ova odluka "pogodila" je i ugostitelje koji imaju lokal u zgradi. Naime, jedna od najčešćih primedbi građana i građanki bili su mirisi koji stambenim zgradama dolaze od ugostiteljskih objekata kao i onih koji se bave poslovanjem u stanovima. Upravo zbog toga prvo se razmatralo, a potom i odlučilo da se zabrani upotreba otvorenog plamena, a pogotovo ćumura u posebnim delovima zgrade, kako onim otvorenim, tako i zatvorenim, zatim zajedničkim prostorima, ali i na zemljištu koji je u redovnoj upotrebi žitelja tog objekta.

Kazne

Za remećenje kućnog mira, među koje spada i ova zabrana, predviđene su kazne od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice. Pored toga, ceh bi mogli da plate i upravnici i to 10.000 dinara za one iz redova stanara, a do 20.000 dinara za profesionalne.

Takođe, kazniće se pravno lice, kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara.

MUP Srbije
 

Pod kućnim redom, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi.

Bonus video:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam