Prohodan deo Savskog trga: Uskoro uspostavljanje saobraćaja ka Nemanjinoj

27.10.2020

12:47 >> 14:13

0

Prohodan deo Savskog trga: Uskoro uspostavljanje saobraćaja ka Nemanjinoj
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Deonica od Savske ulice ka Nemanjinoj do kraja ove nedelje biće puštena u rad, dok će suprotni pravac biti prohodan tek kada se završi izmeštanje stare crpne kanalizacione stanice i bude izgrađena nova.

Radnici su raspoređeni na četiri strane, a kran je postavljen nad crpnom stanicom, koja je, osim spomenika Stefanu Nemanji, u fokusu, jer od nje zavisi puštanje u rad cele deonice kolovoza Savska-Nemanjina, međutim, još uvek nije precizirano kada bi ona mogla da proradi.

Neimari sređuju i kolovoz, kako bi saobraćaj bio funkcionalan od Pošte u Savskoj ulici, ka Nemanjinoj i Karađorđevoj ulici.

Povodom Savskog trga oglasio se i glavni gradski urbanista Marko Stojčić koji je istakao da je zgrada bivše železničke stanice najznačajnija građevina koja će dominirati trgom pored spomenika Stefana Nemanje.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Vodili smo računa da zgrada bivše železničke stanice ostane najupečatljiviji deo budućeg Savskog trga. Impozantno će delovati rasveta budućeg Savskog trga koja će potpuno istaknuti objekat, s obzirom da se radi o spomeniku kulture. Kada se sve završi – kazao je gradski urbanista.

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metara visok spomenik posvećen Stefanu Nemanji, najviše takvo obeležje u prestonici.

Pešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog Plavog voza pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice.

Radovi na spomeniku se privode kraju

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Monumentalni spomenik Stefanu Nemanji trebalo bi da bude u potpunosti formiran sredinom novembra.

Vizantijski šlem je poslednji detalj koji je stigao na Savski trg, a on će da krasi postament na kojem će se nalaziti spomenik, a u čijoj će se unutrašnjosti nalaziti reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje srpske istorije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti