Oko 100 maturanata upalo u mirijevski market i opelješilo ga: Šteta procenjena na 250.000 dinara!

16.06.2022

08:37

0

Nezvanično, slučaj bi mogao da preuzme i Centar za socijalni rad

Oko 100 maturanata upalo u mirijevski market i opelješilo ga: Šteta procenjena na 250.000 dinara!
kradja mirijevo maturanti - Copyright Printscreen/Sigurnosne kamere

Na "ispitu" zrelosti, poslednjeg dana školske godine, deo malih maturanata iz osnovnih škola "Pavle Savić" i "Despot Stefan Lazarević" je pao.

Kraj osnovnog obrazovanja osmaci su, uz igru i pesmu, proslavili u dvorištu škole. Ali, posle rastanka sa profesorima i drugarima, pojedini su nastavili su slavlje i van škole. Posle celodnevnog veselja ulicama Mirijeva, u večernjim satima, upali su u obližnji market kao horda i sa rafova uzimali slatkiše, cigarete, piće, a kako se navodi, tom prilikom su takođe oštetili i inventar. Isti "scenario" ponovili su i u ponedeljak u drugoj radnji. Marketi, koji ne žele da otkriju identitet, tvrde da su računi za robu i nanetu štetu - oko 40.000 i 250.000 dinara.

Maloletni prestupnici su identifkovani zahvaljujući sigurnosnim kamerama u supermarketima. Na snimku se vidi kako grupa đaka ide ka radnji, a već na sledećem oni upadaju u prodavnicu kao horda, skrivajući lica majicama. Poput kriminalaca u američkim filmovima, pojedini tinejdžeri skidali su robu sa rafova brzo i spretno kao uvežbani. Iz radnje su izašli sa "plenom" ne zadržavajući se.

Printscreen/Sigurnosne kamere
 

U petak je stotinak đaka upalo u radnju, a u ponedeljak njih 20-tak.

- Nažalost, na snimcima smo prepoznali i naše učenike, koje znamo kao dobru decu i đake - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

- To je bruka za školu, decu, roditelje, naselje. Nismo ni slutili da će se tako nešto desiti. Na proslavi u školskom dvorištu nije bilo nijednog incidenta. Svi su bili veseli, pevali i igrali sa profesorima, uz trubače. Niko nije pravio probleme. Ništa nije ni slutilo da bi pojedinci ovako nešto mogli da urade. Kao direktor škole ne osećam se prijatno.

Printscreen/Sigurnosne kamere
 

Krstić navodi da je razgovarao sa nadležnima iz supermarketa, koji su bili korektni. Čudno je, kaže, što niko iz radnje nije zaustavio decu koja su u gomili uletela u radnju.

- Moramo, kao društvo, razmisliti kuda nam idu mlade generacije, kako odrastaju - ističe Krstić.

- Deca nam prihvataju modele ponašanja sa televizije, stadiona. To nije dobro. Svi zajedno snosimo deo krivice - roditelji, škola, mediji, sportski klubovi. Trebalo bi nešto preduzeti, kako bi se ovakvi incidenti sprečili.

Tužilaštvo nije obavešteno

Nadležno tužilaštvo nije obavešteno o ovom slučaju, jer većina malih prestupnika, najverovatnije, ima 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Protiv đaka može biti pokrenut disciplinski postupak u školi, ali s obzirom na to da su oni svršeni osmaci, to nije moguće.

Nezvanično, slučaj bi mogao da preuzme i Centar za socijalni rad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike