Vesić: Beogradski maraton – tradicija duga tri i po decenije

13.05.2022 | 13:07 >> 13:16

Zamenik gradonačelnika je najavio da će odmah po završetku maratona, Grad sa „Beogradskim maratonom” potpisati desetogodišnji ugovor o zajedničkoj organizaciji, te da će se povećati davanja za ovaj događaj

Copyright Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predstojeći, 35. Beogradski maraton, koji će se održati u nedelju. On je tom prilikom naglasio da je reč o prelepoj tradiciji, koja traje već tri i po decenije.

- Zaista nije mala stvar održati bilo koju manifestaciju 35 godina, a pogotovo ovako veliki sportski događaj. Sve je počelo daleke 1988. godine, a manifestacija je održavana i u teškim uslovima, u vreme bombardovanja i korone. Nije se prestajalo, što je sjajno – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će odmah po završetku maratona, Grad sa „Beogradskim maratonom” potpisati desetogodišnji ugovor o zajedničkoj organizaciji, te da će se povećati davanja za ovaj događaj.

- Želja nam je da i nagradni fond bude veći, da iz godine u godine napreduju, te da imaju stabilan ugovor, što je važno i zbog većeg broja sponzora. Nema lepše slike iz Beograda nego slika desetina hiljada ljudi kako trče, po čemu se prepoznaju i Njujork, Boston, London, Berlin – istakao je Vesić.

 On je na kraju zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji maratona i pohvalio ovogodišnju brzinu i predanost. Vesić je izrazio uverenje da zajedničkim radom i na osnovu dugogodišnjih ugovora pedeseti maraton možda može da bude jedan od najmasovnijih u Evropi jer „Beograd to može”.

Grad Beograd
 

 Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da će Srbija ovog vikenda, ali i tokom narednih nedelja, biti sportski centar Evrope i sveta.

- Najbolji primer za to su događaji koji nas očekuju samo u narednih mesec dana u Beogradu. Prvo maraton, pa Fajnal-for košarkaške Evrolige, Svetski kup u veslanju, Fajnal-ejt u vaterpolu i Svetski kup u ronjenju. Kroz maraton promovišemo zdrav život i motivišemo građane da se bave sportom – rekao je Udovičić.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji maratonske trke i podsetio na slogan trke „Prijateljstvo na duge staze“.

- Slogan apsolutno oslikava naše partnerstvo sa Gradom Beogradom, koji je najznačajniji pokrovitelj najmasovnije manifestacije koja se održava u Beogradu. U organizaciji učestvuju i mnogobrojne institucije, poput Ministarstva omladine i sporta, odnosno Atletskog saveza Srbije. Beogradski maraton nije samo promocija zdravih stilova života i rekreativnog i takmičarskog trčanja, već i promocija Beograda – rekao je Habuš.

Grad Beograd
 

Proslavljena srpska atletičarka i ambasadorka 35. Beogradskog maratona Olivera Jevtić, podsetila je da je do sada 14 puta učestvovala u maratonskoj i polumaratonskoj trci u Beogradu.

- Biti na listi imena dosadašnjih ambasadora Beogradskog maratona je zaista velika čast. To je prava kruna moje sportske karijere, ali ujedno i obaveza da se još jednom do kraja karijere dobro pripremim i učestvujem u trci – rekla je Olivera Jevtić .

Direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, je rekao da mu je izuzetno drago da svega dva meseca posle završetka Svetskog dvoranskog prvenstva u Atletici, Beograd ponovo ima priliku da ugosti poznata imena svetske atletike.

- Beogradski maraton je najveći sportski događaj koji se odvija na beogradskim ulicama i možemo ga posmatrati sa sportske, ali i turističke strane. Od direktora Beogradskog maratona Darka Habuša dobio sam uverenja da ćemo, zajedničkim radom, u narednim godinama učiniti Beogradski maraton jednim od kvalitetnijih u regionu – rekao je Branković.

Grad Beograd
 

Direktor JP „Pošta Srbije“, koja je partner Beogradskog maratona – Zoran Đorđević, istakao je veliku ulogu sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, Darka Glavaša, za koga je rekao da praktično stoji iza čitave organizacije ovog događaja, kada je Grad Beograd i njegove komunalne službe u pitanju.

- „Pošta“ kao društveno odgovorna kompanija promoviše zdrav i sportski život. Beogradski maraton je jedna od najvažnijih sportskih manifestacija koje se održavaju u Beogradu i Srbiji i „Pošta“ je želela da doprinese boljoj organizaciji i promociji – rekao je Đorđević.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Grad Beograd